Tämän vuoden huumori-Nobelit jaettu

Cambridgen yliopistossa on juhlallisesti julkistettu tämän vuoden Ig-Nobel-palkinnon saajat. Ig-Nobel-palkinnot on tarkoitettu tieteellisille saavutuksille, jotka "ensin naurattavat, mutta panevat sen jälkeen ajattelemaan".

Matematiikan palkinto annettiin Zimbabwen valtionpankin johtajalle. Kuva on otettu vuoden 2008 lopulla, jolloin maa kärsi hyperinflaatiosta. Kuva: AP Graphics Bank

Palkinnonsaajat valitsee brittilehti Annals of Improbable Research ja palkintojenjakajien joukossa on aitoja Nobel-palkittuja. Nimi Ig-Nobel on väännös englannin sanasta ignoble, joka tarkoittaa alhaista tai halpamaista.

Palkintoluokkia on kymmenen, joista osa samoja kuin oikeissa Nobel-palkinnoissakin. Voittajat julkisti BBC.

Rauhan Ig-Nobelin sai Bernin yliopiston tutkijaryhmä, joka tutki, onko parempi tulla lyödyksi päähän täydellä vai tyhjällä olutpullolla.

Eläinlääketieteen palkinnon sai Newcastlen yliopiston tutkijapari, joka totesi, että lehmät, joilla on nimi, tuottavat enemmän maitoa kuin nimettömät lajikumppaninsa.

Taloustieteen palkinto meni neljälle islantilaiselle pankille, jotka todistivat, että pienistäkin pankeista voi nopealla aikavälillä tulla suuria pankkeja, ja päinvastoin.

Matematiikan palkinto annettiin Zimbabwen valtionpankin johtajalle, joka on opettanut kansalle arkipäivän matematiikkaa setelien numeroilla. Zimbabwessa on käytössä seteleitä, joiden arvo vaihtelee yhden sentin ja sadan biljoonan dollarin välillä.

Julkisterveyden palkinnon saivat kolme chicagolaista naistutkijaa, jotka ovat kehittäneet rintaliivit, jotka voi tarvittaessa muuntaa kahdeksi hengityssuojaimeksi.

Fysiikan palkinnon pokkasivat kolmen yhdysvaltalaisen yliopiston akateemikot, jotka tekivät analyysin siitä, miksi raskaana olevat naiset ole jatkuvasti kaatumassa painovoiman vaikutuksesta eteenpäin.

Voittajat saivat seremoniassa pitää minuutin mittaisen puheen. Ajanottaja oli 8-vuotias tyttö, joka armotta katkaisi liian pitkät vuodatukset.