1. yle.fi
  2. Uutiset

Indonesian maanjäristyksessä YK:n mukaan jo yli 1 100 kuolonuhria

Indonesiassa Sumatran saaren keskiviikkoinen maanjäristys on vaatinut YK:n mukaan jo yli 1 100 kuolonuhria. Viranomaiset kuitenkin pelkäävät, että uhrimäärä voi nousta jopa useisiin tuhansiin. Torstaina saarta koetteli uusi väkevä jälkijäristys.

Ulkomaat
Kaksi lasta istuu tuhoutuneiden rakennusten raunioilla Padangissa, Länsi-Sumatralla. Armeijan sotilas istuu samoilla raunioilla taaempana.
Kaksi lasta istuu tuhoutuneiden rakennusten raunioilla Padangissa, Länsi-Sumatralla.EPA / Bagus Indahono

Indonesian sosiaaliministeriön mukaan kuolonuhreja on löydetty jo noin 770; YK arvioi tämänhetkisen uhrimäärän nousseen jo yli 1 100:aan. Loukkaantuneita on noin 2 400, kertoo uutistoimisto AFP. Tiedotusvälineiden ja silminnäkijöiden mukaan järistys on tehnyt pahinta tuhoa noin 900 000 asukkaan Padangin kaupungissa.

Tuhansia yhä loukussa

Kaupungin keskustassa korkeita rakennuksia on romahtanut ja siltoja sekä tieyhteyksiä on poikki. Romahtaneiden rakennusten joukossa kerrotaan olevan kaupungin tärkein sairaala ja kouluja. Osa Padangin lentokentän katosta on sortunut.

Tuhannet ihmiset ovat yhä loukussa Padangin kaupungissa talojensa raunioissa. Viranomaisten mukaan järistys romahdutti noin 500 taloa ja lukuisia muita on vaurioitunut.

EU:lta kolme miljoonaa euroa

Muun muassa Japani, Venäjä ja Iso-Britannia ovat lähettäneet alueelle pelastustyöntekijöitä. Euroopan unioni on luvannut Indonesialle humanitaarista apua kolmen miljoonan euron edestä. Brittiläinen avustusjärjestö Oxfam on jo ilmoittanut lähettävänsä tuhoalueelle yli 200 000 euron arvosta apua.

Ensimmäiset pelastusryhmät saapuivat Padangiin ja sen lähellä sijaitseviin kaupunkeihin varhain torstaina Suomen aikaa. Kaupunkiin odotetaan kalustoa, jolla luhistuneita rakennuksia saadaan raivatuksi.

Kolme armeijan kuljetuskonetta valmistautuu viemään alueelle avustustarvikkeita. Rankat sateet sekä sähkö- ja tietoliikenneyhteyksien katkokset vaikeuttavat pelastustöitä.

"Suomalaisilla ei hätää"

Suomen Indonesian-suurlähettiläs Antti Koistinen kertoi aamulla YLEn Aamu-TV:lle, ettei tiedossa ei ole, että suomalaisilla olisi hätää.

- Ne suomalaiset, joiden tiedot meillä on, ovat hyvässä kunnossa, Koistinen kertoi.

Järistysten sarja rannikolla

Keskiviikkona iltapäivällä sattuneen järistyksen voimakkuus oli Yhdysvaltain geologisen tutkimuslaitoksen mukaan 7,6 magnitudia. Järistyksen keskus oli Sumatran rannikon edustalla noin 50 kilometrin päässä Padangin rannikkokaupungista.

Myöhemmin aluetta vavisutti 6,8 magnitudin jälkijäristys, jonka keskus oli 225 kilometriä Padangista. Alueella on sattunut myös pienempiä jälkijäristyksiä.

Ainakin 148 ihmistä on kuollut Tyynenmeren saarivaltiossa Samoalla, Amerikan Samoalla sekä Tongalla, missä maanjäristyksen liikkeelle panema tsunami teki tuhojaan keskiviikkoaamuna paikallista aikaa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi