Tulipysäkki puuttuu nuorten tulenkäyttöön

Lasten ja nuorten luvattomaan tulenkäyttöön pyritään puuttumaan entistä varhaisemmassa vaiheessa.Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön käynnistämä Tulipysäkki-hanke etsii yhteistoimintatapoja lapsen vanhempien sekä pelastus- sosiaali- ja poliisiviranomaisten välille.

lapset (perheenjäsenet)
Päijät-Hämeen pelastuslaitos

Lasten ja nuorten luvattomaan tulenkäyttöön pyritään siis puuttumaan entistä varhaisemmassa vaiheessa - ja syytä onkin.

Valtakunnallisessa vertailussa Päijät-Häme sijoittuu kärkipäähän lasten ja nuorten aiheuttamien tulipalojen määrässä. Viime vuonna tällaisia paloja syttyi nelisenkymmentä. Näistä suurin osa oli pikkupoikien tulitikkuleikeistä syttyneitä maastopaloja.

Tuli kiinnostaa lasta

Tulipysäkki-hankkeen koordinaattori Brita Somerkoski kertoo, että lasten ja nuorten luvaton tulenkäyttö liittyy hyvin voimakkaasti kaupunkitaajamiin ja kuivaan aikaan esimerkiksi metsäpalovaroitusten aikaan. Eniten paloja sytyttyy keväällä ja uuden vuoden juhlinnassa.

Brita Somerkosken mukaan lapsella kehittyy jo aivan pienestä pitäen kiinnostus tulta ja elävää liekkiä kohtaan. Vanhempien pitäisikin antaa lapsen rauhassa tutustua ohjatusti tuleen ja siihen miten ja mihin sitä käytetään. Näin lapsi oppii luonnostaan tulen vaarallisuuden.

Valitettavasti vain monet vanhemmat ovat vieraantuneet tulen käytöstä ja opastus jää tekemättä, Somerkoski toteaa. Hänen mukaansa omat kokeilut ovatkin sitten usein tuhoisia. Lisäksi sytyttymien ja syttyvien aineiden saaminen on Suomessa perin helppoa.

Murrosiässä pojat ja tytöt yhtä aktiivisia

Ensimmäisen kerran lapset kiinnostuvat tulesta ihan pikkulapsina. Kiinnostus kasvaa alaluokilla jatkuen murrosikään asti.

Alkuvaiheessa pojat ovat innokkaampia sytyttelijöitä kuin tytöt, mutta sukupuolten väliset erot tasoittuvat tultaessa murrosikään.

Tutkimusten mukaan 14-vuotiaat tytöt ovat lähes yhtä innokkaita sytyttelijöitä kuin samanikäiset pojat. Tyttöjen sytyttely tosin on toisenlaista luonteeltaan.

Tytöt polttavat poikaystävien kuvia, pojat kärventävät

- Tytöt polttavat murrosiässä poikaystävien kuvia, päiväkirjan lehtiä, laittavat kylpyammeen reunalle kynttilöitä tai polttavat huoneessaan suitsukkeita. Pojilla taas on maastossa nuotiokokeiluja ja jonkun paikan kärventämistä tai jätepaperin polttamista, Somerkoski kertoo

- Yhdestä tulitikun raapaisemisesta voi syntyä elinikäinen korvausvastuu, koska tulipalon sattuessa alle 15-vuotiaskin on velvoitettu korvaamaan aiheuttamansa vahingot, Somerkoski muistuttaa

Lähteet: YLE Lahti / Markku Lähdetluoma