Tulitikkujen laatu huonontunut ?

Monet tulitikkujen raapijat ovat tulleet siihen tulokseen, että tikut ovat huonompilaatuisia kuin ennen. Tikkujen maahantuontiyrityksestä Suomen Mitten Oy:stä kerrotaan, että tikkujen laatu ei ole huonontunut, mutta tikut ovat muuttuneet.

raskasmetallit
palava tulitikku kädessä
YLE

Tulitikut ovat täysin erilaatuisia kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten. Nykyään tikuissa ei saa käyttää rikkiä eikä muitakaan raskasmetalleja. Tästä syystä tikut ovat totaalisesti toisenlaisia myös kemiallisesti.

Tulitikut ovat yhtä vaarallisia tai yhtä turvallisia kuin ennenkin, riippuen miten niitä käyttää. Useasti ihmiset sytyttävät tulitikun lyömällä. Tämä aiheuttaa sen, että tulitikun pää hajoaa hieman ennen kuin se syttyy ja siitä saattaa näin räiskähtää jokin lentävä osa. Oikeaoppisesti tulitikku pitää asettaa raapaisu pintaan noin 45 asteen kulmaan ja raapaista kevyesti itsestä poispäin. Nykytulitikut on tehty hyvin herkästi syttyväksi.

Tulitikkuja kehitetään koko ajan ja nykyisin esimerkiksi tulitikkuaskin kylkeen on printattu tuotantohetki ja tuotantoerä. Näin pystytään tarkasti määrittään tikussa käytetyt kemikaalit, kuka on ollut töissä ja missä linjalla tikku on tehty.Tulitikku pystytään siis jäljittämään yhtä pitkälle, kuin vaikkapa lauantaimakkaran valmistusprosessi.

Lähteet: YLE Satakunta