1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pysäköinti

YLE Etelä-Savo koeajaa pysäköintiavustajan

Moni kammoksuu taskuun peruuttamista kaupunkiliikenteen seassa. Nykytekniikka auttaa pysäköinnissä.

pysäköinti
Pysäköintiavustin näyttää kuljettajalle mihin suuntaan autoa pitää siirtää.
Pysäköintiavustin näyttää kuljettajalle mihin suuntaan autoa pitää siirtää.YLE / Timo Ikonen

Moni kammoaa taskuun pysäköintiä jopa niin paljon, että puuhaa ei lähdetä edes yrittämään, vaan suosiolla etsitään toinen parkkipaikka. Nykytekniikka on tullut taskuparkkikammoisten avuksi. Park Assist -pysäköintiavustin löytää ajettaessa taskuparkin ja jopa pysäköi auton.

Tekniikan ja kuljettajan avioliitto

Ilman ihmisen toimia, ei tietotekniikka toimi. Etsittäessä parkkiruutua kaupungissa, painetaan pysäköintiavustin päälle. Kun tutka peilaa sopivan pysäköintipaikan, voidaan pysäköintitoimet aloittaa.

- Avustin ei edes tarjoa pysäköintiapua liian pieneen rakoon. Pysäköintiin tarvitaan normaali noin 6 metrin parkkiruutu, opastaa yritysautomyyjä Markus Tahvonen Savilahden autosta Mikkelistä.

Avustaja ajattaa hieman pysäköintipaikan ohi ja pyytää laittamaan peruutusvaihteen päälle. Kun pakki on pykälässä, voi kuljettaja irroittaa kätensä ratista. Tietokone ohjaa autoa peruutuksen ajan. Kuljettajan rooliksi jää havainnointi ja jarrun painaminen. Kun pysäköitävä auto on tarpeeksi lähellä takana olevaa autoa, viimeistellään parkkeeraus laittamalla ykkösvaihde päälle ja ajamalla hieman eteenpäin.

On syytä muistaa, että mahdollisen kolahduksen jälkeen poliisille ja vakuutusyhtiölle ei kelpaa selitys tietokoneen virheestä.

Tekniikka yleistyy

Park Assist -pysäköintiavustintekniikkaa löytyy vielä harvasta liikenteessä olevasta autosta. Jatkossakaan avustinta ei löydy jokaisesta autosta, mutta tekniikan odotetaan yleistyvän.

- Osa autoilijoista ei varmaan luota tällaiseen tekniikkaan ennen kuin kokeilee, arvelee yritysautomyyjä Markus Tahvonen Savilahden autosta Mikkelistä.

Pysäköintiavustimen saa lisävarusteena esimerkiksi Volkswagenin Passat-malliin paketissa johon kuuluu avustimen lisäksi kääntyvät kaasupurkausvalot. Varustepaketti nostaa auton hintaa noin tuhannella eurolla.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi