Hannele Nieminen halusi pienen teatterin pieneen ja tiiviiseen yhteisöön

Oulusta Kajaaniin muuttanut Hannele Nieminen kaipasi pienen teatterin yhteisöllisyyttä ja tykkää Kajaanin kaupunginteatterista valtavasti.

Hannele Nieminen halusi pienen Kajaanin kaupunginteatterin yhteisöllisyyteen töitä tekemään. Kuva: YLE / Katja Oittinen

Rovaniemen ja Oulun kaupunginteattereiden sekä monien vierailuiden jälkeen Hannele Nieminen on jäänyt Kajaaniin.

- Kaipasin pientä ryhmää, jossa tehdä töitä. Yhteisöllisyys on minulle tärkeää, ja halusin palata pieneen yksikköön, vaikka leipä on vähän epävarmempi.

Nieminen sanoo olevansa valmis luopumaan joistakin asioista pienen työyhteisön eteen.

- Mutta olen myös valmis taistelemaan tämän teatterin puolesta. Kajaanin teatteri on hyvin arvostettu ja Suomen pienistä teattereista yksi parhaimmista, huippu. Täällä on pidetty yhtä hyvinä ja huonoina aikoina.

Nieminen tuli Kajaaniin vuoden 2009 alussa Ei makseta! Ei makseta! -näytelmään, ja on myös nimiroolissa Tarpeettomia ihmisiä -näytelmässä.

- Ystäväni kysyi alkuvuodesta, että miten Kajaanissa menee, ja vastasin, että huonosti. Eihän täällä voi haukkua ketään eikä mitään juttua!, Nieminen nauraa.

Perhetragedia satuttavalla huumorilla

Tarpeettomia ihmisiä kertoo traagisen tarinan perheestä, joka kokee vastoinkäymisiä ulkoisten uhkien vuoksi, mutta löytää lopulta ratkaisun yhdessä omillaan.

- Me ensin hieman kauhistuimme käsikirjoitusta, se on aika rajukin, mutta aloin ajan kuluessa ymmärtää Tuulaa, Nieminen kertoo näyttelemästään roolista.

- Elämässä turvana on ollut perhe, jonka halua säilyttää. Siinä on rakkautta ja huolenpitoa ihmisten välillä. Ja anteeksianto. Se on ihmisen kyvyistä suurimpia. Kun antaa anteeksi itselelen, niin voi antaa anteeksi myös muille, ja se on aina mahdollisuus kun päästää ison lastin itsestään pois eikä vihaa. Viha on raskas taakka kantaa.

Nieminen puhuu ajatuksella nykyperheiden kokemasta pahoinvoinnista eikä löydä vastausta lääkkeeksi esimerkiksi perheväkivaltaan.

Suorittaminen rassaa nykyihmistä

Syitä Nieminen löytää nykyajan vaatimuksista.

- Tämä aika on niin kova enkä oikein tiedä miksi. Me suoritetaan niin hirveästi joka paikassa - töissä, kotona, harrastuksissa - sen sijaan, että voisimme vain olla.

Nieminen pohtii täydellisyyteen pyrkimisen syövän elämän eväitä.

- Pyritään täydellisyyteen, jota ei ole olemassakaan. Ihmisten epätäydellisyys pitää hyväksyä, kuten Tarpeettomia ihmisiä -näytelmän Karin ja Tuulankin. Semmoisia me ihmiset ollaan.