Viipurin Alma löysi uuden kodin Christan luota

Koditon koira ei ole Viipurissa ollenkaan harvinainen tapaus. Omistajiensa hylkäämiä ja muuten vaan kaduilla eläviä koiria autetaan paikallisilla koiratarhoilla, joista niitä tuodaan Suomeen vuosittain noin 300.

koira
Christa Salosella meni Viipurista tulleen Alman kouluttamiseen puolisen vuotta.YLE Turku / Kalle Talonen

- Tähän mennessä noin 1500 viipurilaista koiraa on saanut uuden kodin Suomesta, kertoo Christa Salonen Viipurin Koirat ry:stä.

Viipurin Koirat ry etsii kodittomille koirille kotia, mutta pyrkii myös avustamaan koiratarhoja Viipurissa. Paikan päälle viedään niin ruokaa, lääkkeitä kuin kaikkea muutakin koirien tarvitsemaa tarviketta.

Lauantaina Turun Länsikeskuksessa järjestetään tempaus, jossa kerätään Viipuriin lähetettävää tavaraa.

Katukoiran koulutus on haastavaa

Christa Salosen oma koira Alma tuli Viipurista puolitoista vuotta sitten.

- Almalla oli teetetty pentuja. Ilmeisesti pennut eivät menneet enää kaupaksi ja koira tuotiin eläinsuojelijan oven taakse ja snottiin, että tätä koiraa ei enää tarvita.

Vielä tavallisempi tarina on Christan mukaan se, että koira löydetään kuljeksimasta tien viereltä. Kun koiran taustaa ei tiedetä niin koulutuksessa pitää varautaua kaikenlaisiin yllätyksiin.

- Aikuisen koiran kanssa saa varatua aivan kaikkeen. Koira voi pelätä omituisia asioita ja käyttäytyä meidän mielestämme kummallisesti, Christa Salonen sanoo.

- Esimerkiksi Alma pelkäsi aluksi hirvittävästi sitä, että pöydältä putoaa tavaroita. Liekö sitten saanut edellisessä paikassa selkäänsä, kun on tiputtanut jotain. Pudottelin sitten pari viikkoa itse tavaroita pöydiltä ja annoin Almalle nameja ja kehuin sitä kun kirjoja tippui pöydiltä.

Uudet omistaja tarkalla seulalla

Viipurissa käydään pari kertaa kuukaudessa ottamassa nettiin kuvia sellaisista koirista, joiden voi olettaa vielä sopeutuvan suomalaiseen kotiin. Koiran haluava ihminen täyttää sitten hakemuslomakkeet ja yhdistys tutkii, sopiiko kyseinen koira hakijan elämäntilanteeseen.

Kun kovia kokeneille aikuisille koirille haetaan uusia omistajia, on oltava varma tulevan emännän tai isännän luotettavuudesta

- Me haemme koirille tosiaankin loppuelämän koteja. Ne eivät kestäisi sitä, jos joutuisivat uudestaan pois turvallisesta kodistaan, Christa Salonen toteaa Alma vierellään.

Ruoka- ja tarvikekeräys “NÄLKÄINEN YSTÄVÄMME VIIPURISSA” järjestetään Länsikeskuksen Musti ja Mirri -eläintarvikeliikkeen edustalla lauantaina 3.10.2009 klo 10-15 (Osoite Viilarinkatu 1).

Lähteet: YLE Turku / Kalle Talonen