1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. lännenratsastus

Harjavaltalainen Meeri Simula laukkasi jälleen lännenratsastuksen mestariksi

Harjavaltalainen Meeri Simula laukkasi toista kertaa perättäin lännenratsastuksen reiningin mestariksi hevosellaan Hesa Frosty Hickory. Reiningissä ratsastetaan vauhdikas laukkaohjelma, johon kuuluu erikokoisia ja -vauhtisia ympyröitä, laukanvaihtoja, spinejä, rollbackeja, peruutuksia sekä näyttäviä liukupysähdyksiä.

Meeri Simula ja Hesa Frosty Hickory Kuva: SRL / Sonja Holma

Meeri Simula kertoo, että lännenratsastus on lajina erittäin yleisöystävällinen. Reining on vauhdikas ja näyttävä laji, joka perustuu arkityöhön preerioilla.

- Katsojat ovat kertoneet, että erityisen mieleenpainuvia ja näyttäviä ovat hevosen pyöriminen paikallaan ja liukupysähdykset. Ohjelmaa on vaikea kuvata, mutta olen verrannut pysähdyksiä Lucky Luke sarjakuvasta tuttuun kuvaan. Lucky Luke pysäyttää hevosensa Jolly Jumperin pölypilven keskellä, lännenratsastuksen pysäytykset ovat melko samannäköisiä, kuvailee Meeri Simula.

Simula on ratsastanut lapsesta asti, lännenratsastukseen hän tutustui opiskellessaan hevostalouden agrologiksi Mustialassa reilu kymmenen vuotta sitten. Ratsastaja lähti opintoihin kuuluvaan työharjoitteluun puoleksi vuodeksi Kaliforniaan, missä hän opetteli karjatyötä hevosilla ja hevosten kouluttamista siihen.

Meeri Simula pitää Satakunnan ainutta lännenratsastukseen erikoistunutta paikkaa, Wallan tallia Harjavallassa. Lännenratsastus kasvattaa jatkuvasti suosiotaan Suomessa. Meeri Simula arvio, että harrastajia Suomessa on tuhatkunta, aktiivisesti kilpailevia lännenratsastajia noin 50.