Ruskatrööttä kokoaa puhallinsoittajat Kajaaniin

Valtakunnalliseen puhallinmusiikin koulutustapahtumaan saapuu yli 200 osallistujaa. Ruskatrööttä järjestetään ensimmäistä kertaa Kainuussa.

Kainuu
Tuuba
YLE / Kirsi Partanen

Ruskatröötän aikana puhallinmusiikin harrastajat pääsevät tapaamaan toisiaan ja opiskelemaan orkesterisoittoa korkeatasoisten kouluttajien johdolla.

- Tapahtuma on alunperin lähtöisin Lieksasta, Pohjois-Karjalasta. Tämä on nyt kolmastoista kerta kun Ruskatrööttä järjestetään. Kajaanissa on tapahtumalle loistavat puitteet ja mikä parasta, talkoohenkeä löytyy. Yksin ei ole tarvinnut puurtaa, kertoo Kainuun musiikiopiston klarinetin- ja saksofoninsoitonopettaja Tanja Räsänen.

Lieksassa puhallinsoittaminen on suuressa nosteessa. Yksi syy on Erkki Eskelinen, joka perusti mm. Vaskiviikot.

- Kainuussa ei vielä vastaavan yletytä, mutta hyvällä alulla ollaan. Puhallinsoitinharrastajia on Kainuussa noin sata. Tilanne on lupaava, harrastus on lähtenyt nousuun. Varsinkin nuoria on paljon mukana. Tällaiset Ruskatröötän kaltaiset tapahtumat toivottavasti lisäävät kiinnostusta, jatkaa itse musiikkia lapsesta asti harrastanut Räsänen.

Puhallinsoittaja on musiikkinen joukkuepelaaaja

Musiikin harrastaminen on tutkimusten valossa auttavana tekijänä monissa elämäntilanteissa.

- Monelle nuorelle on tärkeää, että pääsee porukkaa soittamaan. Joukkuehenki vetää myös puhallinorkesteriin. Tärkeintä on osata kuunnella toisia, vaikka olisi oman soittimen kanssa kuinka taitava. Samalla pitäisi olla kyky kartuttaa omia taitoja. Omalla kohdalla voin sanoa, että puhalinorkesteriharrastus on palkinnut monella tapaa ja kulkettanut läpi murrosiän, muistelee Räsänen.

Tänä vuonna Ruskatröötässä teemasäveltäjä on Timo Hytönen.

Lähteet: YLE Kainuu / Sanna Kähkönen