Stubb toiveikkaana Irlannin äänestystuloksesta

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) pitää Irlannin kansanäänestystä Lissabonin sopimuksesta erittäin tärkeänä EU:n toimintakyvyn takaamiseksi.

Kuva: YLE

Irlannissa ovensuukyselyt ovat povanneet voittoa sopimuksen puolesta äänestäneille. TV1:n Ykkösaamussa vieraillut ulkoministeri Stubb kertoi kaksi syytä, miksi tämä äänestystulos olisi tärkeä Euroopan unionille.

- Ensimmäinen on henkinen syy eli Eurooppa tarvitsee tällä hetkellä voiton. Toinen syy (on se), että tällä hetkellä meillä on yksi historian pahimmista talouskriiseistä menossa, emme tarvitse institutionaalista kriisiä tämän kaiken päälle. Nyt olisi erittäin tärkeää, että Irlanti äänestäisi sopimuksen puolesta, jotta Eurooppa voi mennä eteenpäin ja keskittyä olennaiseen, Stubb sanoi.

"Soini on hyvä keskustelija"

Stubb arvioi, että Olli Rehnillä on hyvät mahdollisuudet EU:n ulkoministeriksi, samoin Paavo Lipposella unionin presidentiksi. Nimitykset ovat kuitenkin arpapeliä.

Europarlamentaarikko Timo Soini (perus.) kertoi puhelimessa olevansa täysin eri mieltä ulkoministerin kanssa Lissabonin sopimuksen merkityksestä. Irlannin kansan kyykytys on hänestä väärin ja kampanja sopimuksen puolesta on Soinin mielestä aivopesua.

Alexander Stubb sanoi ikävöivänsä Soinia, koska tämä on niin hyvä keskustelija.

Afganistanissa niin kauan kuin tarpeen

Afganistanissa Suomi pysyy Stubbin mukaan niin kauan kuin on tarpeellista ja yhdessä 42 muun maan kanssa.

- On mahdollista, että Suomesta lähetetään pyydettäessä lisää joukkoja. Seuraavan puolen vuoden aikana ei radikaaleja muutoksia kuitenkaan tule. Valtuuksien myöntäminen joka vuosi erikseen tuskin on tarkoituksenmukaista. Sotilaat kaipaavat vahvaa poliittista tukea.

Moninapainen maailma

Yhdysvaltain ja Venäjän suhteissa on koittanut uusi, positiivinen vaihe, arvioi ulkoministeri Stubb.

- Kylmä sota oli kaksinapaisuuden aikaa. Sitä seurasi yksinapainen, Yhdysvaltain johtama maailma. Presidentti Barack Obaman myötä siirrytään moninapaiseen maailmaan, johon kuuluvat esimerkiksi Kiina, Intia, Brasilia ja Venäjä. Eurooppalaisille on jännittävää nähdä, jäämmekö jalkoihin.

Venäjän takia ei tarvitse olla sen huolestuneempi kuin ennenkään, vakuutti Stubb. Venäjän ystävät ovat lännessä. Siksi ministerin mielestä Venäjän pitää integroitua niin Yhdysvaltoihin kuin EU:hun.