1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Matti Vanhasella avoimet ovet

Valtion virastoissa ja laitoksissa oli lauantaina avoimien ovien päivä valtiohallinnon 200-vuotisjuhlien kunniaksi. Helsingissä kiinnostavin kohde oli Valtioneuvoston linna, joka avautui kansalaisille ensimmäistä kertaa 35 vuoteen.

Pääministeri Matti Vanhanen otti vieraita vastaan. Kuva: YLE

Lähes 1 600 ihmistä jaksoi innokkaana odottaa vuoroaan läpi tiukkojen turvatoimien ja sai kokea todella harvinaisen herkkupalan.

Arkkitehti Carl Ludwig Engelin 1800-luvun alkupuolella piirtämä Senaatin talo, nykyinen Valtioneuvoston linna, oli neljän tunnin ajan tavallisen kansan tallottavana. Viimeksi ovet olivat tällä tavalla auki vuonna 1974.

Nykyään talossa vaikuttavat pääministerin johtama valtioneuvoston kanslia, oikeuskanslerin virasto ja suuri osa valtiovarainministeriötä.

Vastassa oli pääministeri

Aika harva päivän vieraista tunnustautui lopulta tulleensa paikalle empire-arkkitehtuurin lumoamana. Varsinkin, kun monien yllätykseksi paikalla oli talon isäntä, pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ilmielävänä.

Paikalla olleet ihmiset kertoivat hieman jännittäneensä pääministerin kohtaamista. Jännitti tai ei, istuntosalista oli mentävä läpi ja Vanhanen kohdattava silmästä silmään, järjestäjien ennalta ketjuilla rajaamaa reittiä pitkin.

- Kyllä virkahuone oli erittäin miellyttävä ja pääministerikin vaikutti oikein kohteliaalta, niin kuin toimenkuvaan kuuluukin. Erittäin hienoa, että tällainen tilaisuus järjestetään, helsinkiläinen Ville Raivio sanoi.

Jatkossa jokavuotinen tapahtuma?

Valtioneuvoston 200-vuotisjuhlat olivat nyt siis riittävä syy avata kansalle maan ykköshallintokortteli. Valmistelut kestivät valtioneuvoston linnan osalta kolme vuotta. Nyt puhutaan jo siitä, että tapahtuma muuttuisi jokavuotiseksi.

- Mehän toimimme ja työskentelemme täällä elävässä museossa eli nämä pidetään sen arvoisessa kunnossa kuin ne ovat 200 vuotta ollut. Sen takia ihan pelkästään tällainen kuluminen on ehkä se suurin ongelma, Merkkivuosi 1809:n pääsihteeri Raimo Savolainen kertoi.

Suomalaisittain kohteliaat vieraat valuivat linnan käytävillä eteenpäin hartaina ja hiljaa. Puolen tunnin läpimarssin jälkeen Vanhanenkin oli nähty ja kaikki oli ohi.