Konttimies toivoo kauniimpia kontteja

Merikontti on monikäyttöinen kapistus myös maalla. Niistä tehdään muun muassa varastoja. Merikontteja niitä tarvitseville välittävä yrittäjä Kalevi Kuokkanen toivoo, että niitä verhoiltaisiin vähän kauniimmiksi.

Antwerpen
Kalevi kuokkanen katselee merikontteja
Ovat ne kyllä rumia, toteaa yrittäjä Kalevi KuokkanenYLE / Kyösti Vaara

Torniolainen yrittäjä Kalevi Kuokkanen on välittänyt merikontteja niitä tarvitseville jo kymmenen vuoden ajan. Kuokkanen hommasi aluksi kontteja yksitellen, mutta nykyään hän ostaa ne sadan kontin erissä. Hän sekä vuokraa että myy niitä asiakkaille erilaisiin tarpeisiin.

Kontti on edullista varastotilaa ja vuosienkin kuluttua sen voi myydä vielä samalla hinnalla eteenpäin. Monet tekevät merikonteista varastoja tai jopa autotalleja.

Kuokkanen toivoo, että niihin laitettaisiin lautaverhous ja harjakatto päälle tai ainakin maalattaisiin talonväriseksi. Lautaverhouksella kontista saa jopa kauniin ja murtomieskin kokee ikävän yllätyksen, kun laudoituksen alla vastaan tulee teräspinta.

"Vähän hävettää, kun näkee merikontin"

Pienempi kontti painaa 2500 kiloa ja isompi 4000 kiloa. Kontit liikkuvat mukavasti hiioppiautolla tai traktorin perässä. Kuokkanen toivookin, että ne vietäisiin kauas piiloon.

-Ei mikään ole niin ruma kuin merikontti maalla. Eivät ne mitään kaunistuksia ole tuolla maisemassa. Vähän hävettää, kun näkee jonkin navetan takana merikontin. Silloin ajattelen, että tuokin on tullut hommattua. Monet ovat luvanneet maalata sen talon väriseksi, mutta se on unohtunut, sanoo Kuokkanen suu virneessä.

Kontti on aina 2,44 metriä leveä. Korkeus on joko 2,60 tai 2,90 metriä ja pituus joko 6 tai 12 metriä. Kuokkanen pyytää vähintään 1300 euroa verottomana kuusimetrisestä kontista. Uusi kuusimetrinen maksaa 2500 euroa. 12-metriset maksavat kahdesta tuhannesta eurosta ylöspäin. Kuusimetrisen kontin vuokra on verottomana 70 euroa ja kaksitoistametrisen vuokra sata euroa tai hieman yli kuukaudessa.

Isot kontit ovat käytettyinäkin hyväkuntoisia, koska niitä ei niin paiskota, kuten pienempiä kontteja.

Merikontit tulevat Kuokkaselle Antwerpenin ja Rotterdamin alueilta. Kontit täytyy hankkia sieltä, mistä laivakuljetuksen saa halvimmalla.

Lähteet: YLE Perämeri