1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. käsityöt (tuote)

Käsityöt ovat ikuisia aarteita

Käsitöitä tehtiin ennen tarpeeseen, nykyään käsitöiden teko on harrastus. Silti kädentaitajia riittää ja myös lapset ja nuoret ovat innokkaita harrastajia. Käsityökoululaisten määrä on moninkertaistunut 20 vuoden aikana.

Kuva: YLE Pohjanmaa

Näppi- käsityökoulut ovat saaneet alkunsa Seinäjoelta 20 vuotta sitten.

Käsityökoulussa opetellaan työvälineiden käyttöä ja erilaisten materiaalien tuntemista. – Ehkä kaikkein tärkeintä on kuitenkin se tekemisen ilo, käsityökoulun rehtori Anne Honkala sanoo. Honkalan mukaan se, tekeekö jotain oikein vai väärin ei ole niin tärkeää. – Ne ratkaisut löytyvät siellä matkan varrella, hän toteaa.

Kun käsityökoulu aikanaan aloitti, ryhmässä oli kymmenen lasta. Tänä syksynä 7-16 -vuotiaita käsityökoululaisia on noin 360 ja toimintaa on yhdeksällä paikkakunnalla.

Anne Honkala kertoo, että ensimmäinen ryhmä, joka tuli Etelä-Pohjanmaan Käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen käsityökouluun, opetteli kankaankudontaa, eli he tutustuivat kangaspuihin. - Nykyään on enemmän suunnittelua, tarinoita, sitä omaa luovuutta. Käsillä tekeminen ja käsityötaidot tulevat siinä sivussa, kuvailee Anne Honkala käsityökoulussa vuosien varrella tapahtunutta muutosta. – Molemmat ovat tärkeitä, mutta nykyään painotetaan enemmän omaa ilmaisua, hän toteaa.

Näppi-käsityökoulu juhlii 20 -vuotista taivaltaan käsityömessuilla, missä juhlavuoden kunniaksi on esillä 5-9 luokan oppilaiden nukkekilpailun satoa ja käsityökoululaisten maalaamia jakkaroita.

Anne Honkala kehuu jakkaranäyttelyn tuotoksia. – Kyllä näissä se lasten värikäs maailma näkyy, hän sanoo. Nuorimmat tekijöistä ovat seitsenvuotiaita ja jokainen on Anne Honkalan mukaan suunnitellut ja toteuttanut itse oman jakkaransa.