Makkarasta maukasta

Makkara ei ole vain arkinen ruoka-aines, vaan myös maukas ja eksoottinenkin herkkupala. Monenlaisia makkaroita ja makkararuokia on luvassa viikonloppuna Turun Ruokamessuilla.

makkarat
Kokki Antti Vahtera ja Perniön Lihan toimitusjohtaja Rami Himanto
YLE / Heli Venho

Makkara on vahvasti esillä Turun Ruokamessuilla. Arkisesta ruokapötkylästä on versioitu monenlaisia herkumakkaroita.

Makkaran taitajana on messuilla mukana Perniön Liha. Salossa toimiva perheyritys on maan vanhimpia lihajalosteiden valmistajia. Pieni tehdas on luonut monia erikoismakkaroita. Keskiajan reseptillä loihditun perunamakkaran ja hirvenlihasta tehdyn riistaryynärin kavereina valmistuvat hieman eksoottisemmat makkarat chorizon (tsoritson) ja currywursti (karrivursti).

Erikoismakujen myötä on arkiseksi miellety makkara marssinut mukaan suomalaisten vieraspöytiin. Perniön Lihan toimitusjohtaja Rami Himanto kertoo, että nykyisin erityisesti pienet makkaranvalmistajat ovat ryhtyneet tekemään makkaroista yhä enemmän gourmet -tuotteita.

- Kun niissä käytetään paljon lihaa ja aitoja luonnon mausteita, ja ne maistuvat aidolle lihalle, niin niistä saa todella hyviä ruokakokonaisuuksia, sanoo Himanto.

Myös kokki Antti Vahtera vahvistaa, että laatumakkaroista saa hyvää ruokaa. Erityisen iloinen Vahtera on siitä, että tänä päivänä hyvissä makkaroissa ei ole lisäaineita ja niiden lihaprosentti on hyvä ja lähes kaikki ovat A-luokan makkaroita.

- On hienoa, että tarjonta on niin laajaa on raakamakkaroita, on monenlaisia erikoismakkaroita. Niistä saa erilaisia maukkaita ruokia.Enää ei voida puhua pelkästään grillimakkaroista, vaikka ei niissäkään grillattuina ole mitään vikaa, summaa Vahtera.

Ulkomaan makuja uusissa makkaroissa

Erityisen ihastunut Vahtera on chorizonmakkaraan, josta hänen mukaansa saa hyvää lisämakua esimerkiksi lihapataan.

Himanto kertoo, että Perniön Liha on valmistanut chorizonmakkaraa siitä alkaen, kun yhtiö osti Helsingin Makkaratehtaan, jonka valikoimiin kyseinen makkara kuului. Siitäkehitettiin oma premium versio.

Himanton mukaan chorizoja on kahta eri tyyppiä. -Välimeren maissa nautittava chorizo on metvurstityyppinen, siinä on runsaasti rasvaa, ja se on kylmäsavustettu tuote. Mutta sen voi myös tehdä ihan hyvin ruokamakkaraksi Sitäkin löytyy Välimeren alueelta. Ja se voidaan tehdä myös raakamakkaraksi ja kypsentää vasta kotona , kertoo Himanto.

- Tyypillistä chorizolle on voimakkaat mausteet. Se ei ole tulinen, vaan enemmänkin täyteläisesti maustettu. Meidän makkaroissamme käytetään aivan oikeita chorizo-mausteita, kuten runsaasti anista ja tyypilllisiä välimerellisiä mausteita. Käyttämämme mausteseos tulee Espanjasta. Se antaa mukavan makuvivahteen tähän suomalaiseen ruokakulttuuriin, arvioi HImanto.

Myös keskieurooppalainen currywursti on mausteinen lisä suomalaiseen makkarakulttuuriin. Himanto kertoo, että Berliiniin on avattu kuukausi sitten currywursti-museo, mikä kertoo siitä, kuinka keskeinen asema tällä bratwurstin tyyppisellä makkaralla on saksalaisessa makkarakulttuurissa. Hänen mukaansa curry sopii erinomaisesti maustamaan myös possunihaa, vaikka se meillä yleensä mielletään kanan mausteeksi.

Myös Antti Vahteran mielestä curry on oiva lihaisan makkaran mausteeena. Hänen mukaansa currya voi myös mainiosti käyttää itsetehtyjen makkaroiden maustamiseen. Currywurstin käytöstä hyvänä käytännön esimerkkinä Vahtera pyöräyttää lounasmunakkaan, jonka täytteeksi hän pilkkoo keitettyä perunaa ja currywurstia. Vihreän piristyksen valmiin munakkaan pinnalle antaa basilikan oksa.

Lähteet: YLE Turku / Heli Venho