Suuri siilikeskustelu sikisi

Kirjamessuilla syntyi suuri siilikeskustelu, kun Kiroilevan Siilin luoja Milla Paloniemi ja siilikirjan kirjoittanut Tuula Nyström tapasivat. Keskustelijat pohtivat siilin merkitystä suomalaisessa kulttuurissa.

siili
Milla Paloniemi Turun kirjamessuilla.
Milla Paloniemi Turun kirjamessuilla.YLE/ Lassi Lähteenmäki

Siili onkin noussut suureen suosioon nykyihmisten parissa osaksi Milla Paloniemen sarjakuvien kautta. Sarjakuvataiteilija Paloniemen Kiroileva Siili –sarjakuvakirjat viehättävät monia lukijoita.

- Ihmiset samaistuvat siiliin sarjakuvani kautta. Se on inhimillinen, helposti vastaanotettava, koska sarjakuvani ei ole monimutkainen, Paloniemi puntaroi siilinsä suosion salaisuutta.

Tuula Nyström on kirjoittanut kirjan eurooppalaisen siilin suojelusta ja hoidosta. Nyströmin mukaan siilin kaksi puolta kiehtovat ihmistä.

- Siilistä nähdään ensin piikit. Siilissä on kuitenkin kaksi puolta, piikikäs ja pehmeä. Siili on filosofinen, esimerkiksi Kiroileva Siilikin on muutakin kuin kiroileva, Nyström pohdiskelee.

Paloniemi ja Nyström ovat sitä mieltä, että siili on kulttuurieläin. Se esiintyy usein myös suomalaisissa kirjoissa.

- Etenkin lastenkirjoissa kuten Kirsi Kunnaksen runoissa siili on usein pääosissa.

Harvinaiselle siilille kissanruokaa

Paloniemikin on tutustunut sarjakuviensa kautta enemmän siiliin.

- Ensimmäisissä sarjakuvissa minun siilini ovat nukkuneet talviunta. Nyt olen tehnyt korjaussarjoja, joissa siilit horrostavat, Paloniemi hymähtää.

Siilejä näkee yhä vähemmän ja siitä onkin tullut harvinainen eläin.

- Siilit ovat vähentyneet todella paljon. Sen takia kirjakin on työstetty.

Mutta sitten se suuri kysymys, mitä ruokaa siilille saa antaa?

- Kissanruokaa, murskattua maapähkinää ja vettä. Unohdetaan kaikki maitotuotteet, jopa hyla-tuotteet, Nyström muistuttaa.

Siili on hyönteissyöjä ja se tarvitsee proteiinia, ja kissanruoassa proteiinia on enemmän kuin koiranruoassa.

-Kiroilevassa Siilissäkin siilille on tarjottu maitoa, josta sarjakuvasiilinkin vatsa on mennyt sekaisin, myöntää Paloniemi.

Lähteet: YLE Turku