1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Markku Into

Undergroundia tarvittaisiin taas

Turun kirjamessuilla voi etsiä myös undergroundin syvintä olemusta. Matti Komulainen on kirjoittanut Petri Leppäsen kanssa kirjan undergroundin historiasta ja sen vaikutuksesta nykypäivään.

Markku Into
Markku Into (vas.) on turkulainen kirjailija ja kulttuurin monitoimies, joka vaikutti 1960-luvulla underground-piireissä. Matti Komulainen on toinen U:n aurinko nousi lännestä. Turun undergroundin historia -teoksen kirjoittajista.YLE / Minna Isotalo

Undergroundissa ravisteltiin monia asioita ja vastakulttuurin nousu, undergroundin alku tuli Turusta. Mutta mitä undergroundin syvin olemus oli?

- Se saattaa löytyä alasti elävistä herrasmiehistä, mutta totuus löytyy parhaiten Suomen Talvisodan lauluista, heidän levyltään. Kasvoton kuolema –kappaleessa on jotakin hyvin oleellista Suomen ja Turun undergroundista, pohdiskelee kirjailija Matti Komulainen.

Markku Into, Jarkko Laine ja M.A. Numminen olivat mukana Suomen Talvisota 1939-40 –ryhmässä ja edustivat puhdasta undergroundia. Kulttuurin monitoimimies Markku Into osaa tiivistää, miksi Turussa alkoi vahva underground-liikehdintä.

- Halusimme 1960-luvun lopulla vapaata maailmaa, vapaata ilmaisua ja vapautta. Kyse oli vanhojen kangistuneiden systeemien murtamisesta.

Vanha underground on kuollut, mutta Into nostaisi esille uutta underground-liikehdintää.

- Se vanha underground oli mikä oli ja se on kuollut. Nyt elämme taas sellaista aikaa, että underground-meininkiä tarvittaisiin.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi