1. yle.fi
  2. Uutiset

Jukka Tervo tunnustaa ihastuksensa ensimmäiseen opettajattareensa

Muusaradion viides ja viimeinen teksti Rakkauden muusalle: "Ensimmäinen opettaja".

Jukka Tervo (Kirjailija)
YLE / Timo Nykyri

Musiikkiterapeuttina työskentelevällä oululaisella Jukka Tervolla runoilu ja säveltäminen kulkevat usein vuorotahtia, nyt meneillään on runokausi.

-Runoilija kuolisi nälkään, jos olisi näillä töin. Musiikkiterapeutin työ on minulle leipätyö. Runous ei ole valtava kaupallinen menestys. On nettijulkaisut, omakustanteet ja sitten oikeat runoilijat, mutta jollakin tavalla runot kuitenkin kuuluvat ihmisten elämään kaiken hömpän alla, Jukka Tervo iloitsee.

Runouden kurssit ovat nousussa. Television runoraati tavoittaa laajoja yleisöjä, lisäksi Tommy Taberman on onnistunut nostamaan suomalaisen runouden huomioarvoa. Silti runoilemalla ei Suomessa elä. -Köyhä ja kärsivä runoilija on vähän myytti. Toisaalta taiteilijoilla pitäisi olla kosketus myös ihmisen pimeään puoleen, jos haluaa koskettaa ihmisiä, Jukka Tervo pohtii.

Sattumalla on runoudessa sijansa. Jukka Tervo kertoo olleensa laatimassa seuraavaa runokokoelmaa omasta lapsuudesta ja koulumaailmasta. Samaan aikaan Huutomerkki ry pyysi Muusaradioon tekstiä Rakkauden muusasta, ja nämä aiheet yhdistyivät runoksi Ensimmäinen opettaja - rakkauden muusalle.

- Omat runot lähtevät yleensä jostain henkilökohtaisesta havainnosta tai kokemuksesta, mutta kirjoittamisen aikana teksti lähtee elämään omaa elämäänsä. Tämäkin esimerkkiruno oikein ihmetyttää, mihin se lopulta meni!

ENSIMMÄINEN OPETTAJA

ensimmäisen luokan luokkakuvassa joku minun näköiseni hymyilee kuin koe-eläin jonka kotiläksyt ovat tekemättä

onneksi kuva ei ole värillinen sillä rusetti kaulassani näyttää Kalamaksaöljyltä

opettajani painopiste on alhaalla, hän on pyylevä, kaunis ja yhtä pitkä istuessaan kuin seisoen

nuo pohkeet kuljettavat lempeyttä kuin proomua vaikka jälki-istuntoon, hän esittää olevansa kristuksen morsian vaikka hehkuu ja luottaa Kekkoseen

joka on taruolento koska piti sukelluslaseja puhuessaan televisiossa eikä akvaariossa

kansakoulunopettaja osasi rakastaa minua, söimme pullaa yhdessä piirrustustunnin jälkeen pihakeinussa hänen muistellessa lapsuuttaan,

eivätkä Paltaniemen kuvakirkon paholaiset tuntuneet missään niitä hänen vierellään melkein kädestä pitäen katsellessani

koko koulu on täynnä näitä Aapisten lyhyenläntiä Muumeja joiden mukaan sana ”topakka” on saanut nimensä

silti hän on erikoislaatuinen, ilmatiiviisti pianoon pakattu valonsiirtokone

menisin naimisiin hänen kanssaan jonakin kuulaana kesäyönä mutta ukonkutale Haljenneen Karttakepin Veljeskunnasta vahtii rakastani rehtorin tähti rinnassaan yötä päivää liitupölyä mursuviiksissään

lapsuuden aikuiset kutistuvat kuin sienet, vuodet kuljettavat kuin mehulinko Lottotyttöä, he ovat jo sillä puolella jonne alamme jarrutella, annamme etumatkaa riittävästi, siellä

minne meillä kaikilla on yleisavain

aina kun ajattelen rakkautta ajattelen häntä ja eväitä jotka hän jakoi kanssani linja-autossa luokkaretkellä helvettiin

yhä edelleen pidän naisista jotka ovat valokuvissa yhtä varmoja kuin todellisuudessa,

minä kuulun niihin jotka kamera näkee

-Jukka Tervo-

Jukka Tervo on oululainen musiikkiterapeutti, laulaja, lauluntekijä ja runoilija, joka aloitti runojen julkaisun kokoelmilla Zerkalo (1995) ja Ei koskaan, aina (1997). Kuusrokissa hän esiintyi neljä kertaa 70- ja 80 –luvun vaihteessa.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi