Veteraanien henkinen perintö elää Asevelikylässä

Vaasan Asevelikylässä elää enää vain muutamia alueen alkuperäisiä asukkaita. Veteraanien perintökylässä yhteishenki on kuitenkin edelleen arvossaan.

Asevelikylä, Vaasa
Vanha mies
Juha Kemppainen / Yle

Vaasalaisen ITE-taiteilija Edvin Hevonkosken muistojuhlaa on vietetty tänään. Tilaisuus järjestettiin taiteilijan asuinsijoilla Asevelikylässä. Hevonkoski oli viimeisiä alkuperäisasukkaita veteraanien rakentamassa kylässä.

Vaasan Asevelikylä sai alkunsa, kun kaupunki etsi rintamalta palaaville miehille paikkaa perustaa oma koti. Yksi heistä oli tuolloin reilut parikymppinen Eino Laine.

- Rintamamiehiä ja sotaleskiä, he tämän kylän ovat rakentaneet. Parisataa, ylikin, heitä on ollut, Eino Laine miettii.

Rakentajien avuksi perustettiin Vaasan rakentajat ry, nykyinen Jukolan rakentajat. Alueen nimistö juontaa Jukolasta ja Eino Laineen talon osoite oli Aleksis Kiven tiellä. Kyseinen talo on jo myyty edelleen, mutta hän itse on asunut asevelikylässä yli 60 vuotta.

Väki vaihtuu

Väki on vaihtunut Asevelikylässä. Alkuperäiset asukkaat ovat harvassa. Jarmo Kytöharju muutti Asevelikylään 80-luvun alussa. Veteraanien perintökylässä yhteishenki on arvossaan nuorempienkin keskuudessa.

- Kyllä tässä toisten luona käydään kaffilla, jutellaan ja vaihdetaan kuulumisia. Vähän enemmänkin kuin kerrostaloissa, mistä on mullakin on kokemuksia, Jarmo Kytöharju pohtii.

Lähteet: YLE Pohjanmaa