1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kymmenet tuhannet vastustivat Berlusconia

Kymmenet tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat lauantaina Rooman keskustaan osoittamaan mieltään pääministeri Silvio Berlusconia vastaan. Lehtiä edustavan järjestön, opposition ja ay-liikkeen järjestämässä mielenosoituksessa vaadittiin Italiaan median vapautta.

Pinokkioksi pukeutunut mielenosoittaja Andrea Benocci totesi: " Ei ole mahdollista, että jopa meidän pääministerimme valehtelee aamusta iltaan." Kuva: Reuters-TV

Järjestäjien mukaan Piazza del Popololle olisi kokoontunut jopa yli 300 000 mielenosoittajaa. Osa mielenosoittajista oli pukeutunut paitoihin, joissa luki "Nyt voit haastaa minutkin oikeuteen." Lauseella viitattiin Berlusconin koti- ja ulkomaisia lehtiä vastaan nostamiin kunnianloukkaussyytteisiin.

Berlusconi on tukijoineen hyökännyt rajusti mediaa vastaan, kun se on raportoinut pääministerin ympärillä vellovista skandaaleista.

Berlusconi omistaa kolme kaupallista tv-kanavaa. Lisäksi hänellä on pääministerinä valtaa yleisradioyhtiö RAIn asioihin. Sekä RAI että Berlusconin omistamat kanavat ovat raportoineet vain vähän Berlusconia koskevista skandaaleista. Tutkimusten mukaan jopa kahdeksan kymmenestä italialaisesta pitää televisiota tärkeimpänä uutislähteenään.

Median vapautta ja ihmisoikeuksia tarkkailevan Freedom House -järjestön listauksessa Italian media luokitellaan enää vain osin vapaaksi. Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan Italiassa median vapaus on huonompi kuin missään muussa EU-maassa.