Suomalaissotilaat jo toisessa iskussa Afganistanissa

Suomalaiset rauhanturvaajat joutuivat jo toistamiseen lauantaina iskun kohteeksi Afganistanissa. Kukaan ei tällä kertaa loukkaantunut. Sen sijaan aiemman iskun jäljiltä kaksi sotilasta saa Afganistanissa leikkaushoitoa.

Aamuiseen iskuun joutuneet suomalaiset liikkuivat panssaroidulla RG-32 partioajoneuvolla. Kuva: Puolustusvoimat

Suomalaisryhmä ajoi toisen iskun sattuessa joko miinaan tai joutui muun räjähteen kohteeksi.

Aiemmin lauantaina partiotehtävässä ollut suomalaisryhmä ajoi tiellä olleeseen räjähteeseen, 40 kilometriä Mazar-i-Sharifin kaupungista länteen. Kaksi sotilasta loukkaantui, kahdella ei todettu vammoja. Ryhmä on evakuoitu helikopterilla saksalaiseen kenttäsairaalaan.

- Miina tai tienvarsipommi räjähti ajoneuvon vieressä, kertoo eversti Jari Kallio maavoimien esikunnasta.

Loukkaantuneita hoitavan lääkärin mukaan yhdellä ryhmästä on murtuma selkärangassa ja toisella jalassa useita murtumia, jotka vaativat leikkaushoitoa.

Kahdella muulla ei ole vammoja.

Maavoimien tiedotuspäällikkö Lauri Inna kertoo, että rauhanturvaajat olivat tajuissaan, kun heidät vietiin hoitoon.

- Partiossa oli mukana suomalainen lääkäri, joka pystyi aloittamaan välittömät hoitotoimenpiteet iskun jälkeen, Inna sanoo.

Panssaroitu ajoneuvo suojasi

Päivän ensimmäisessä iskussa suomalaisten rauhanturvaajien käyttämä RG-32-ajoneuvossa kaatui kyljelleen. Ajoneuvopartioon kuului viisi muuta ajoneuvoa, mutta niiden henkilöstö ei loukkaantunut tapahtumassa.

- Ajoneuvo on kehitetty juuri tämäntyyppisiä iskuja varten. Tämä on osasyy siihen, että partio on pystynyt suojautumaan tätä iskua vastaan, tiedotuspäällikkö Inna sanoo.

Toisen pommi-iskun taustoja tutkitaan.

- Selvittelemme vielä, mitä nyt tarkalleen ottaen on tapahtunut. Se tiedetään kuitenkin, että henkilövahinkoja ei toisessa iskussa tullut.

Suomalaiset rauhanturvajoukot toimivat Afganistanin pohjoisosassa. Viime kuukausina Ruotsin johtaman operaation alaisuudessa toimivia joukkoja vastaan on tehty useita iskuja.

Suomalaisia vastaan tehtiin vastaava isku viime heinäkuussa Mazar-i-Sharifin kehätiellä, mutta lauantaina suomalaisrauhanturvaajia loukkaantui ensimmäistä kertaa.

- On aivan selvää, että tällaisia tilanteita ei voida välttää, tiedotuspäällikkö Inna sanoo.

- Toiminta Afganistanissa jatkuu suunnitelman mukaisesti.

Amerikkalaisilla paljon tappioita

Kuluneen vuorokauden aikana on jo viisi yhdysvaltalaista sotilasta saanut surmansa Afganistanissa.

Isaf-rauhanturvajoukkojen tiedotteen mukaan sotilaat kuolivat Afganistanin itä- ja eteläosissa tapahtuneissa pommi-iskuissa.

Tänä vuonna Afganistanissa on kuollut 386 ulkomaista sotilasta. Näistä 228 on ollut yhdysvaltalaisia. Afganistanissa on kaikkiaan noin 100 000 ulkomaalaista sotilasta turvaamassa rauhaa ja tukahduttamassa Taliban-taistelijoiden toimintaa.