EU-johtajat iloitsevat Irlannin äänestystuloksesta

EU:n korkein johto on ilahtuneena ottanut vastaan Irlannin kansanäänestyksen todennäköisen tuloksen. Irlannin hyväksyttyä Lissabonin sopimuksen katseet kääntyvät Puolaan ja Tshekiin, jotka eivät vielä ole ratifioineet sopimusta.

Irlantilaisen Libertas-puolueen Declan Ganley kommentoi äänestystuloksia. Kuva: EPA / AIDAN CRAWLEY

Euroopan parlamentin puhemies Jerzy Buzek totesi Irlannin osoittaneen todellista sitoutumista unioniin. Hänen mukaansa Irlannin kansanäänestys oli hyvä uutinen Euroopalle.

EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso totesi Irlannin äänestyksen todistavan, että Euroopan vastaus globaaliin talouskriisiin on positiivinen. Sopimuksen tukeminen osoittaa eurooppalaisen solidaarisuuden arvon.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema pankkianalyytikko kertoi irlantilaisten arvopapereiden arvon nousseen äänestystulosten ilmestyttyä.

Paine Puolaa ja Tshekkiä kohtaan kasvaa

Irlannin jälkeen ainoat maat, jotka eivät ole ratifioineet sopimusta ovat Puola ja Tshekki. Muista EU-maista kohdistuu entistä suurempi paine niitä kohtaan.

Puolan presidentti Lech Kaczsynski on ilmoittanut, että hän haluaa nähdä Irlannin vaalituloksen. Kaczynskin odotetaan allekirjoittavan sopimuksen muutaman päivän sisällä.

Tshekissä parlamentin molemmat kamarit ovat hyväksyneet sopimuksen, mutta presidentti Vaclav Klaus ei ole allekirjoittanut sitä. Euroskeptinen Klaus pelkää EU:n muuttuvan liittovaltioksi, jossa kansallisvaltiot menettävät itsemääräämisoikeutensa.

Klausin kannalla olevat kansanedustajat ovat tehneet vetoomuksen Tshekin perustuslakituomioistuimeen, jotta se keskeyttäisi sopimuksen hyväksymisprosessin ainakin toistaiseksi. Tuomioistuimen odotetaan kuitenkin hylkäävän vetoomuksen.

Klaus ei voi allekirjoittaa sopimusta ennen tuomioistuimen päätöstä. Jos päätös on odotettu, hän tuskin voi viivyttää allekirjoittamista kovin kauaa.

Britannian konservatiivien puheenjohtaja David Cameron on ilmoittanut, että hänen puolueensa järjestää sopimuksesta kansanäänestyksen, mikäli kaikki EU-maat eivät ole siihen mennessä ratifioineet sopimusta ja jos konservatiivit voittavat ensi toukokuun vaalit.