Ahvenanmaa yhä Lissabonin sopimuksen ulkopuolella

Ahvenanmaan maakuntapäivät ei ole vieläkään hyväksynyt Lissabonin sopimusta. Asia tulee maakuntapäivien käsittelyyn marraskuussa. Jos sopimus ei saa hyväksyntää, manner-Suomi joutuu omituiseen tilanteeseen.

Kuva: Sampo Soveri / YLE

Suomi on kansainvälisellä tasolla hyväksynyt Lissabonin sopimuksen. Ahvenanmaalla sopimus edellyttää sen itsehallinnon mukaisesti omaa hyväksyntää, jota vielä ei ole tehty. Tilanne on ainutlaatuinen koko Euroopassa.

Maaherra Peter Lindbäck myöntää YLE Uutisten haastattelussa, että maakunta on käyttänyt tilannetta hyväkseen ja vaatinut itselleen lisää päätösvaltaa.

Lindbäck arvelee, että valtaosa ahvenanmaalaisista ei vastusta sopimusta. Ongelmaksi on kuitenkin koettu se, että kun Suomesta on siirtynyt päätösvaltaa Brysseliin, Ahvenanmaan ääntä ei ole kuultu tarpeeksi. Tunnetuin esimerkki on saaristossa suosittu lintujen kevätmetsästys, jonka EU on halunnut kieltää. Nyt Ahvenanmaalle on muun muassa luvattu vahvempi puhevalta EY-tuomioistuimeen.

Maakuntapäivät kokoontuu kesätauon jälkeen marraskuun alussa, ja Lissabonin sopimus on sen ensimmäisiä käsiteltäviä asioita. Päätösvaiheeseen sopimus tullee 10. - 15. marraskuuta, Lindbäck arvelee.

Hän uskoo sopimuksen läpimenoon, mutta ainakin saarimaakunnan sitoutumattomat ja itsenäisyyttä havitteleva Ålands framtid -ryhmä ovat ilmoittaneet äänestävänsä sitä vastaan. Maakuntapäivillä päätös vaatii kahden kolmasosan enemmistön. Vastustajilla on maakuntapäivien 30 paikasta ainakin viisi.

Jouduttaisiinko Ahvenanmaa erottamaan EU:sta?

Jos Ahvenanmaa ei hyväksy sopimusta, ollaan hyvin erikoisessa tilanteessa. Ongelma syntyisi siinä tilanteessa, että EU hyväksyisi jonkin direktiivin Lissabonin sopimuksen perusteella.

Koska koko Suomi ei ole hyväksynyt direktiiviä, Suomi voisi saada EU:lta rangaistuksen, esimerkiksi sakon. Ahvenanmaalla ei kuitenkaan olisi Lindbäckin mukaan velvollisuutta maksaa siitä itsestään johtuvaa sakkoa, koska se ei ole ratifioinut sopimusta. Tuolloin jouduttaisiin miettimään, mitä seuraavaksi.

Tässä, erittäin teoreettisessa tilanteessa varmaankin harkittaisiin Ahvenanmaan erottamista EU:sta, Lindbäck pohtii.

Sopimuksen hyväksymisen viivästyminen ei kuitenkaan ole riippunut kokonaan Ahvenanmaan omista vaatimuksista. Suomen valtiovalta on tullut maakunnan vaatimuksia vastaan, mikä on johtanut lakimuutoksiin. Ahvenanmaan puhevallan lisääminen on pitänyt toteuttaa sekä Suomen perustuslain että Ahvenanmaan itsehallintolain muutoksilla, mitkä ovat vieneet aikaa.

Maakunnassa ollaan kuitenkin tyytyväisiä neuvottelujen lopputulokseen ja siksi Ahvenanmaan parlamentti todennäköisesti hyväksyy sopimuksen, kertoo maaherra Peter Lindbäck.