Katainen: Kolme ydinvoimalalupaa olisi todellinen ympäristöteko

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan kolmen uuden ydinvoimalaluvan myöntäminen Suomeen olisi todellinen ympäristöteko. Katainen peräänkuuluttaa Savon Sanomissa julkaistussa kirjoituksessaan Suomeen ydinenergian omavaraisuutta.

Kuva: Yle

Kokoomuksen puheenjohtaja Katainen laskeskelee, että kolme myönnettyä ydinvoimalan rakennuslupaa ei tarkoittaisi saman tien kolmea uutta voimalaa.

- Kannattavin hanke käynnistyisi ensin. Nyt ei saa katsoa vain kymmenen vuoden päähän, Katainen sanoo.

Kataisen mukaan yksi ydinvoimala tarvittaisiin jo korvaamaan Suomen nykyinen sähköntuonti Venäjältä. Lisäksi hän muistuttaa, että kaksi Fortumin reaktoria tulee lähitulevaisuudessa käyttöikänsä päähän. Fortum voisi korvata niiden tuotannon yhdellä nykyaikaisella voimalalla, valtiovarainministeri pohtii.

- Kolme lupaa nyt tarkoittaisi, että meillä olisi muutaman vuosikymmenen päästä maksimissaan kuusi reaktoria nykyisen viiden sijasta. Lisäksi olisimme lopettaneet yhden ydinvoimalan verran tuontia Venäjältä, Katainen arvioi.

Kataisen mukaan ydinenergia ei tarvitse senttiäkään veronmaksajien rahaa, vaan päinvastoin se helpottaa sähkölaskujen nousupaineita. Kataisen kirjoituksessa todetaan myös, että kokoomus kannattaa joka tapauksessa myös uusiutuvan energian tuntuvaa lisäystä. Hänen mukaansa tuulivoima, bioenergia ja vesivoima kustannetaan kuitenkin suomalaisten kasvavina veroina tai entisestään kohoavina energiamaksuina.