Hanhenmetsästäjiä muistutetaan rauhoitetuista lajeista

Metsästäjäin keskusjärjestö kehottaa hanhenmetsästäjiä valppauteen, sillä liikkeellä on myös rauhoitettuja muuttohanhia. Samassa parvessakin voi olla eri hanhilajien yksilöitä.

luonto
Kanadanhia kivellä Längelmävedellä.
Kanadanhanhia.Arja Lento / YLE

Metsästettäviä hanhia ovat meri-, metsä- ja kanadanhanhet, mutta liikkeellä on myös runsaasti rauhoitettuja tundra-, sepel- ja valkoposkihanhia.

Metsästäjäin Keskusjärjestö kehottaakin hanhia metsästäviä valppauteen ja varmistumaan, että kohteena on varmasti luvallinen hanhilaji.

Rauhoitettu tundrahanhi muistuttaa meri- ja metsähanhea, mutta on kooltaan hieman pienempi vaalea hanhi. Tundrahanhen ääni lennossa on kimeämpi kuin meri- ja metsähanhien.

Tundrahanhea pienemmät tummat sepel- ja valkoposkihanhet erottaa hyvissä olosuhteissa paitsi koosta, myös puvun tuntomerkkien perusteella. Sepehanhi on hyvin tumma ja vaikuttaa lähes mustalta.

Pitkäkaulaisemmalta näyttävä valkoposkihanhi on harmaan ja mustanvalkeankirjava. Kanadanhanhesta se erottuu selvästi pienemmän kokonsa ja naaman suhteessa suuremman valkoisen läikän avulla. Valkoposkihanhen kaula on musta ja pää valkoinen lukuunottamatta mustaa päälakea.

Metsästäjäin keskusjärjestön internetsivuilla on kuvia ja tekstiä sisältävä tietopaketti hanhien tunnistamiseen.

Lähteet: YLE Uutiset