Säätiöiden valvonta puhuttaa lukijoita

YLE Uutisten nettisivuilla lukijoita on maanantaina puhuttanut eniten säätiöiden omavalvonta sekä Patentti- ja rekisterihallituksen rooli niiden valvonnassa.

Kotimaa

YLEn Aamu-tv:ssä maanantaina vieraillut Patentti- ja rekisterihallituksen linjanjohtaja Olli Koikkalainen totesi, että säätiöiden hallituksilla on lupa tehdä vain se, mitä säännöissä mainitaan.

Esimerkiksi Nuorisosäätiön kuuluu tarjota nuorille sosiaalista tukea, muun muassa edullista asumista. Poliittisen tuen antaminen on sääntöjen vastaista.

Tämä toteamus herätti nettikeskustelijoiden joukossa ihmetystä.

"Asiahan on täsmälleen päinvastoin: säätiö ja mikä tahansa muukin organisaatio, kuten esim. ammattiyhdistykset, saavat harjoitaa kaikkea sellaista toimintaa tavoitteidensa ja tarkoituksensa toteuttamiseksi, mikä EI OLE ERIKSEEN KIELLETTYÄ joko säännöissä tai lainsäädännössä. Minkään organisaation sääntöihin tms ei voida kirjoittaa luetteloa siitä, millä keinon se saa toimia tarkoituksensa toteuttamiseksi" kirjoittaa nimimerkki "J-K. Plander".

Patentti- ja rekisterihallitus valvoo Suomen säätiöitä. Vaalirahakohun noustua hallitus on tarkistanut 25 säätiön säännöt ja todennut, että alle kymmenen säätiön hallitukselta pitää pyytää selvityspyyntö.

Suomessa on kuitenkin kaikkiaan 2 500 säätiötä.

"On todella hyvä, että viranomaiset tarkastavat säätiöiden tilinpidon. Toivottavasti niistä myös julkaistaan ihan kiihkotonta ja puolueetonta tietoa ja toivottavasti niitä säätiöitä tullaan tarkastamaan huomattavasti enemmän, kuin em. määrä" toteaa nimimerkki "Kiihkoton totuus esille".

Usea nimimerkki peräänkuuluttaa Patentti- ja rekisterihallituksen valvontavastuuta vaalirahajupakassa: "Myös prh:n toimintaa säätiöiden valvojana on tutkittava. Onko siellä virkavelvollisuuksia rikottu? Kukaan vain ei tunnu olevan kiinnostunut tutkimaan sitä." (nimim. "Mahrotonta")

"PRH:n toiminta on käsittämätöntä. Se itse on ensin laiminlyönyt täysin säätiölaissa sille asetetun valvontavelvollisuuden, mutta siellä ei vastuunkantajia löydy ensimmäistäkään. --- Toivottavasti tässä taho jos toinenkin ensin rauhoittuu ja miettii mistä on kyse ennen kuin aletaan hutkimaan." (nimim. "Jäitä hattuun")

UUTISTA PÄÄSET KOMMENTOIMAAN TÄÄLTÄ: Säätiön hallituksen toimittava täysin sääntöjen mukaan

Lähteet: YLE Uutiset