1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nobel-voitto on yllättänyt moottoritiellä ja kesken yöunien

Jälleen on edessä viikko, jonka aikana selviää, ketkä voittavat tämänvuotiset Nobel-palkinnot. Vuosien varrella moni nobelisti on ällistynyt voitostaan täysin. Esimerkiksi kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuonna 1997 saanut italialainen Dario Fo ajaeli kaikessa rauhassa moottoritiellä, kun hänen rinnalleen ajoi tv-toimittaja, joka avasi ikkunan ja huusi: "Dario hei, sinä olet saanut Nobelin!".

kulttuuri
Dario Fo
Juan Carlos Cardenas / EPA

Nobel-palkinnosta kerrotaan saajille yleensä vain minuutteja ennen julkista ilmoitusta. Siten halutaan estää tiedon vuotaminen ennenaikaisesti. Aikaeron takia moni voittaja on herätetty kesken unien.

Kirjallisuuden Nobelin vuonna 2005 voittanut turkkilainen Orhan Pamuk hätkähti puhelua mutta vastasi sentään. Yhdysvaltalainen Martin Chalfie, kemian Nobelin viimevuotinen voittaja, ei vastannut, koska arveli puhelimen soivan naapurissa. - Heräsin kuuden jälkeen ja ajattelin, että ai niin, Nobel-voittaja on kerrottu, kukahan se lienee, Chalfie muistelee.

Joskus Nobel on säikäyttänyt saajansa. Intialainen Amartya Sen, joka sai palkittiin talouden Nobelilla vuonna 1998, oli varma, että öinen puhelu oli kuolinviesti. Saksalainen Reinhard Selten, talouden Nobelin voittaja vuonna 1994, tuli ruokaostoksilta ja luuli, että talon ympärillä pyörivät ihmiset olivat poliiseja. Siitä hän päätteli, että hänen taloonsa oli varmaan murtauduttu.

Saksalaiskirjailija Günther Grass oli lähdössä hammaslääkäriin kuullessaan palkinnostaan vuonna 1999. Hän ei peruuttanut hoitoaikaansa. Lääketieteen Nobelin vuonna 1998 saanut yhdysvaltalainen Louis Ignarro oli matkalla Euroopassa, kun hänet kuulutettiin puhelimeen Nizzan lentokentällä Ranskassa.

- Siellä oli työkaveri, joka kyseli säästä ja matkan sujumisesta. Minä sanoin, että vähän on kiire, voisinko soittaa takaisin Napolista. Hän siihen, että soita vain, mutta sanonpa tässä nopeasti, että olet voittanut Nobel-palkinnon.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi