1. yle.fi
  2. Uutiset

Mustamaalaus uhkasi Ahtisaaren Nobel-palkintoa

Presidentti Martti Ahtisaaren Nobelin rauhanpalkintoa yritettiin estää mustamaalauksella tuoreen kirjan mukaan. Pitkäaikaisen suomenruotsalaisen vaikuttajan Pär Stenbäckin muistelmateoksessa "Kriisejä ja katastrofeja" kerrotaan, että Ahtisaaren rauhanpalkintoa vastustanut henkilö lähetti Nobel-komitealle Ahtisaarta moittivan kirjeen.

Kotimaan uutiset
Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari vastaanotti Nobelin rauhanpalkinnon Oslossa joulukuussa 2008YLE

Stenbäckin muistelmakirjan mukaan Nobel-säätiö ei paljastanut kirjeen lähettäjän henkilöllisyyttä, mutta mainitsi kirjoittajan olevan tunnettu. Kirje ei horjuttanut Nobel-komitean päätöstä, vaan Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008.

Stenbäckin muistelmateoksen julkaisija on Shildts. Stenbäck kertoi Svenska Ylen haastattelussa, että hänelle tieto mustamaalauksesta oli sokki. Stenbäck ei olisi uskonut, että Suomessa on voimia, jotka haluavat estää Ahtisaaren palkitsemisen.

Pär Stenbäckin muistelmat kattavat lähes neljänkymmenen vuoden ajanjakson. Stenbäck valittiin eduskuntaan vuonna 1970.

Stenbäck eteni nopeasti ministeriksi ja puolueensa RKP:n johtoon. Hän jätti politiikan 1985 ja siirtyi ensin Suomen Punaisen Ristin johtajaksi ja päätyi lopulta kansainvälisen Punaisen Ristin johtoon.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi