1. yle.fi
  2. Uutiset

Lääkelaitoksen alueellistamiskanteluista oikeuskanslerin päätös

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka antaa ratkaisunsa Lääkelaitoksen alueellistamisesta jätettyihin kanteluihin tiistaina. Lääkelaitoksen alueellistamisesta Helsingistä Kuopioon ovat oikeuskanslerille kannelleet sekä useat Lääkelaitoksen työntekijät että kansanedustaja Jacob Söderman (sd.).

Kotimaan uutiset
Mielenosoittajia, joiden kyltissä lukee: "Alueellistaminen vie tuhansia työpaikkoja pääkaupunkiseudulta!"
YLE

Oikeuskansleri Jonkka antaa erilliset ratkaisunsa kahteen erilliseen kanteluun tiistaina aamupäivällä.

Useiden Lääkelaitoksen työntekijöiden allekirjoittama kantelu koskee sosiaali- ja terveysministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän (kesk.) menettelyä Lääkelaitoksen uudelleen organisoimisessa sekä laitoksen alueellistamispäätöksessä.

Henkilökunnan ensimmäinen kantelu jätettiin Oikeuskanslerinvirastoon viime vuoden lokakuussa. Kantelu koski alun perin alueellistamista, mutta se on matkan varrella laajentunut koskemaan kaikkea alueellistamispäätöksen valmisteluun liittyvää.

Södermanin kantelu puolestaan koskee sosiaali- ja terveysministeriössä tammikuussa tehtyä alueellistamispäätöstä. Söderman kanteli asiasta oikeuskanslerille helmikuussa.

Hyssälän päätös herättänyt paljon porua

Ministeri Hyssälän tammikuinen päätös siirtää Lääkelaitos Helsingistä Kuopioon viiden vuoden kuluessa herätti kiivasta vastustusta pitkin alkuvuotta.

Oikeuskanslerille tehtyjen kantelujen lisäksi useat palkansaajajärjestöt vaativat alueellistamispäätöksen perumista. Myös huoli lääkevalvonnan asiantuntijakadosta on kasvanut, sillä alueellistamispäätöksen jälkeen Lääkelaitoksesta irtisanoutui kymmeniä asiantuntijoita.

Oikeuskanslerin tehtävä on valvoa valtioneuvoston toiminnan lainmukaisuutta ja hän toimii eduskunnan oikeusasiamiehen ohella maan ylimpänä laillisuusvalvojana. Oikeuskanslerin ratkaisusta ei voi hakea muutosta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi