Fanifiktio koettelee tekijänoikeuksien rajoja

Internet pursuaa fanifiktiota - siis suosittujen tv-sarjojen, elokuvien ja sarjakuvien pohjalta keksittyjä tarinoita. Fan fictionin julkaiseminen rikkoo kuitenkin useimmiten tekijänoikeuksia.

viihde
Harry Potter opettaa ystävilleen taikasauvan käyttöä elokuvassa Harry Potter ja puoliverinen prinssiWarner Bros.

Fanfiction, fanfic, fikki tai fic on nopeasti levinnyt fanituksen muoto. Internetistä löytyy kymmeniätuhansia tarinoita esimerkiksi Harry Potterin rakkaussuhteista, Star Trekin hahmojen kuvitellusta tulevaisuudesta tai japanilaisten anime-hahmojen seikkailuista. Innokkaat fanit jatkavat tarinaa siitä, mihin kirja, elokuva tai sarjakuva jäi.

Internet on antanut helpon väylän fanifiktion julkaisuun. Faniyhteisö eli fandfom on myös täydellinen yleisö omalle tuotannolle.

Ilmiönä fanifiktio on kuitenkin ollut olemassa jo ennen tietokoneaikaa. Science fiction -faneista väitöskirjansa kirjoittanut tutkija Irma Hirsjärvi kertoo, että scifi-fanit kirjoittivat fanifiktiota jo 1950-luvulla. Scifi-piireistä kertomukset levisivät vähitellen valtakulttuurin, ja ovat nyt 2000-luvulla suorastaan ilmiömäisen suosittuja.

Kiistellyt tekijänoikeudet

Ongelmia syntyy kuitenkin siitä, että fanifiktio perustuu alkuperäisteoksiin, joita suojelee tekijänoikeus. Suuri osa fan fiction -materiaalista rikkoo siis itse asiassa lakia. Jo pelkästään tarinoiden julkaiseminen on laitonta, vaikka fanit vain harvoin hyötyvät niistä rahallisesti.

Tutkija Irma Hirsjärven mukaan fanifiktiosta on käyty tuotantoyhtiöiden kanssa keskustelua koko sen olemassaolon ajan. Materiaalin tuottamista on kuitenkin hankala hallita, ja käytännössä tuotantoyhtiöt ovat päätyneet sallimaan fanifiktion.

- Fanifiktio on siis tavallaan copyrightin ohittavaa toimintaa, ja sen vuoksi niin kiinnostavaa, Hirsjärvi sanoo.

Fanifiktio kiinnostaa tuottajia

Faniyhteisöjen tuottama materiaali kuitenkin kerää valtavasti yleisöä, ja sen vuoksi se kiinnostaa yhä useammin myös kaupallista viihdeteollisuutta. Esimerkki tästä on Peter Jacksonin Taru Sormusten Herrasta -elokuva, jonka visuaalinen ilme perustui pitkälti fanien aikaisempaan tuotantoon.

Irma Hirsjärven mukaan Peter Jackson pystyi hyödyntämään fanfiction-materiaalia onnistuneesta, koska oli itsekin intohimoinen Tolkien-fani.

- Osin tästä syystä elokuva saavutti niin valtaisan suosion, Hirsjärvi sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Annastiina Heikkilä