1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. messut

Kirja- ja ruokamessut vetävä yhdistelmä

Turun kansainväliset Kirjamessut ja Ruokamessut keräsivät kolmen messupäivän aikana noin 22 000 kävijää. Yli 90 prosenttia kävijöistä aikoo tulla tapahtumaan myös ensi vuonna.

messut
Suklaamaistiaiset houkuttelivat tiskin ääreen nuorta väkeä.
Suklaamaistiaiset houkuttelivat tiskin ääreen nuorta väkeä.YLE/ Lassi Lähteenmäki

Viikonlopun messupaketti sisälsi noin 400 esiintyjää ja 400 näytteilleasettajaa, joiden voimasta Turun Messu- ja Kongressikeskus täyttyi jälleen kerran äärimmilleen.

Kirjamessuilla vetonauloja olivat mm. runoilijoiden Jenni Haukion ja Tommy Tabermannin esiintymiset. Myös toimittaja Hannu Taanilan keskustelut mm. Venäjän nykytilasta ja kapitalismista vetivät hyvin väkeä. Osastoista suurimman suosion sai raumalainen kalamaja. Myös teemana ollut Pietari sai huomiota.

- Näytteilleasettajat vaikuttivat erittäin tyytyväisiltä ja syksyinen kirjakauden avaus Turun Kirjamessuilta onnistui hyvin, toteaa projektipäällikkö Lisa Savola Turun kansainvälisiltä Kirjamessuilta.

Kirjailijat Kjell Westö ja Mauri Kunnas olivat signeeraajien kuninkaita Turun Kirjamessuilla. Libristi Mikael Nyroos Kansallisesta Kirjakaupasta arvioi, että etenkin Kunnaksen signeerausjonossa oli tungosta.

- Ihmiset kuuntelevat ensin esiintymisiä ja tulevat sitten ostamaan esiintyjien kirjoja, kertoo Nyroos ja toteaa, että Agricola-lavan ja Kansallisen Kirjakaupan läheisyys on hyvä yhdistelmä.

Myös Akateemisessa Kirjakaupassa ollaan tyytyväisiä messuviikonlopun myynteihin. Tiimiesimies Sari Laiho kertoo, että ei ole tiskiltä juuri ehtinyt liikahtaa. Myyntipäällikkö Päivi Kuntze taas kertoo tämän vuoden yllätyksestä Akateemisen kirjamyynnissä.

- Ihmiset ostivat paljon ei-kaunokirjallisia teoksia sellaisilta kirjailijoilta, jotka ovat olleet luennoimassa seminaareissa. Esimerkiksi Heinimäen ja Lauerman teoksia on myyty paljon, Kuntze kertoo.

Kirjamessuilla myytiin paljon myös dekkareita.

- Varmasti syksykin vaikuttaa lajityypin kovaan kysyntään, arvioi Loiston tuotantoassistentti Kaisa Tenhunen.

Maistiaiset tekivät kauppansa

Turun Ruokamessut täytti odotukset ja paikoitellen maistiaisjonot kiemurtelivat usean kymmenen metrin mittaisina. Kiinnostavimmiksi tuotteiksi kohosivat mm. suklaa, lihatuotteet ja juustot. Viini- ja ruokaradalla maistettiin ahkerasti viinejä ja ruokia, joita valmistivat Turun Ammattikorkeakoulun restonomioppilaat.

- Olemme saaneet kävijöiltä runsaasti hyvää palautetta, iloitsee projektipäällikkö Päivi Järvelä Turun Ruokamessuilta.

Messuviikonlopussa olivat mukana myös Keräily- ja Levymessut, joissa tehtiin hyviä löytöjä. Ensi vuoden teemoiksi on valittu Laitila ja koko Välimeri. Messut järjestetään 1. - 3.10.2010

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi