Viro kuohuu karamelleistä

Virossa alkusyksyn riepotelluin henkilö on presidentin puoliso Evelin Ilves. Hän yritti hiljattain varoittaa lasten vanhempia makeisista, mutta hänen sanomansa käännettiin yllättäen sodanjulistukseksi maan johtavalle makeistehtaalle.

Ulkomaat
Evelin Ilves
Evelin Ilves kampanjoi pari vuotta sitten luonnonmukaisen vuokaleivän puolesta, nyt hän on joutunut karkkisodan ytimeen.Risto Vuorinen / YLE

- Maan ensimmäisen rouvan päätehtävänä on olla kaunis ja käyttäytyä etiketin mukaisesti, kommentoi radionkuuntelija tuoreinta rouva Ilvekseen kietoutuvaa kohua Viron yleisradioyhtiön keskusteluohjelmassa.

Evelin Ilves ei alunperinkään halunnut ottaa totuttua presidentin rouvan roolia, vaan hän päätti lausua säännöllisesti omia mielipiteitään. Rouva Ilveksen lempiteemana ovat olleet virolaisten ravitsemus- ja elämäntavat. Hän määritteli jo pari vuotta sitten tavoitteekseen lasten ravitsemustottumusten parantamisen.

Viime vuonna Evelin Ilves suututti virolaista lääkärikuntaa toteamalla melkoisen lääkärijoukon olevan dieetin tarpeessa. - Terveempiin elämäntapoihin opastaminen ei ole oikein uskottavaa, jos asiantuntija on itse vatsakas ja ylipainoinen, laukoi Ilves. Kommentti herätti vastalauseiden myrskyn ja keskustelu ajautui kauas sivuraiteille.

Ei karkkeja joululahjaksi

Tämän syksyn kohuteemana ovat transrasvat, joita löytyy mm. lasten suosimista makeisista. Kaikki sai alkunsa rouva Ilveksen kirjoittamasta sähköpostiviestistä lapsensa päiväkodin vanhemmille. Siinä hän ilmoitti vastustavansa makeisia sisältäviä pikkujoululahjoja sen takia, että makeisissa piilee sydäntä ja verisuonia kuormittavia transrasvoja.

Postimees–lehti sai vihiä rouva Ilveksen mielipiteestä ja teki teemasta laajan artikkelin viikonloppuliitteeseensä. Artikkelin pohjana oli Evelin Ilveksen myöntämä haastattelu, joka kääntyi kuitenkin artikkelissa julmaksi sodanjulistukseksi yhtä virolaista teollisuusikonia, Kalev–makeistehdasta vastaan.

Artikkelissa jäivät vähälle huomiolle haastateltavan huolen ydin: makeiset sisältävät vahingollisia rasvoja. Päällimmäiseksi nousi päivittely maan ensimmäisen rouvan halusta tuhota Viron rakastetuin tuotemerkki Kalev. ”Sodanjulistus” leviää kulovalkeana myös muihin tiedotusvälineisiin. "Maan ensimmäinen rouva haluaa tappaa Virolle tärkeän teollisuushaaran”, otsikoi mm. iltapäivälehti Sl-Õhtuleht. Muu media höystää ja paisuttaa teemaa. Evelin Ilveksestä tarkentuu kuva Viron teollisuuden vihollisesta numero 1.

Pyytäkää meiltä anteeksi!

Kun virolaisten johtavana kahvipöytäkeskustelujen teemana velloo Evelin Ilveksen väitetty Kalev –vastaisuus, kääntyi maan johtava makeistehdas rouva Ilveksen puoleen. Pitkässä kirjeessä sanotaan suoraan, että anteeksipyyntö Kalevin työntekijöiltä olisi nyt paikallaan. Transrasvoihin ei kirjeessä viitata sanallakaan.

Pari päivää myöhemmin lähetti nurkkaan ajettu Evelin Ilves Kalev–tehtaalle anteeksipyyntökirjeen. Siinä hän painotti olevansa edelleen huolestunut transrasvoista, joita esiintyy maailmanlaajuisesti elintarvikkeissa, ei suinkaan yksin Kalev–tuotteissa. - Tiettyjen, ruuissa käytettävien aineiden ja niiden yhdisteiden vahingollisuus on todistettu tieteellisesti ja niiden käyttö on useissa maissa kielletty. Erityisen vahingollisia ne ovat lapsille, kirjoittaa presidentin puoliso.

Viron yleisradioyhtiön lehtimiesetiikan neuvonantaja Tarmu Tammert arvioi kohua ja tiedottaa, että alkuperäisen karkkijutun Postimees–lehden viikonloppulisään kirjoittanut Priit Pullerits on tehnyt artikkelissaan hyvää työtä. - Pullerits sai tiedon presidentin rouvan päiväkodille kirjoittamasta suosituksesta olla ostamatta Kalevin karkkeja. Se on yhteiskunnallisesti tärkeä mielipiteenilmaus, arvioi Tammert, joka painottaa vielä, että presidentin puolison mielipiteillä on aina ja joka tilanteessa toinen painoarvo kuin ”mattimeikäläisten”kannanotoissa.

EU: 50 000 kuolee rasvoihin

Virossa arvellaan, että Kalev–tuotteiden myynti kehittyy kohusta huolimatta vuoden loppua kohden myönteisesti. Euroopan Unionin kuolinsyytilastojen mukaan solukalvoja kovettavat transrasvat tappavat kuitenkin vuosittain 50.000 ihmistä.

Kiistelty elämäntapavalistaja Evelin Ilves jatkaa valitsemallaan tiellä päälaelleen kääntyneen karkkisodan jälkeenkin. Hän toimii mm. useiden hyväntekeväisyysjärjestöjen kummina. Ja tuhansissa virolaisperheissä paistetaan tälläkin viikolla virolaista perinnevuokaleipää, jonka juuri on peräisin Evelin Ilveksen Ärma-talun kodin keittiöstä. Evelin Ilves on koulutukseltaan lääkäri.

Lähteet: YLE Uutiset / Risto Vuorinen, Tallinna