Hallinto-oikeus käännytti liikuntakyvyttömän Irina Antonovan maasta

80-vuotias Irina Antonova istuu hädissään pyörätuolissaan eduskuntatalon edessä. Syksyinen viima paiskoo vasten Antonovan kasvoja, mutta sitäkin kovempaa häntä lyö Antonovan perheen mielestä Helsingin hallinto-oikeus.

Kotimaa

- Olen Venäjällä täysin yksin, siellä minulla ei ole ketään. Haluan olla yhdessä täällä perheeni kanssa, yksin en voi tehdä kipeiden jalkojeni takia mitään, Irina Antonova sanoo.

Helsingin hallinto-oikeus vahvisti tyttärensä luona nyt reilut puolitoista vuotta asuneen Antonovan käännytyspäätöksen syyskuun lopussa.

Antonova tuli Suomeen vierailuviisumilla helmi helmikuussa 2008, vain hetkeä saamansa aivohalvauksen jälkeen. Hän ei ole halvauksen jälkeen päässyt edes vessaan ilman apua. Hallinto-oikeuden käännytyspäätöksen mukaan Antonovalla on kuitenkin vahvemmat siteet Venäjälle kuin Suomeen. Mieltään osoittavan perheen mielestä tämä ei pidä paikkaansa.

- Mistä hallinto-oikeus on muka saanut selville, että hänellä on siteitä Venäjällä. Ei hänellä ole siellä yhtään ketään, Suomessa hänellä on sentään minä, sanoo Antonovan tytär Natalia Käärik.

Antonovan perhe aikoo valittaa saamastaan päätöksestä vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Käännytykset puhuttaneet usein aiemminkin

Julkisuudessa on nähty etenkin iäkkäitä naisia, jotka hakevat oleskelulupaa Suomesta. Kesällä keskusteluun nousi egyptiläisen Eveline Fadayelin tapaus ja kesällä 2008 kohuttiin venäläisen ihmisoikeusaktivistin Maria Kirbasovan saamasta käännytyspäätöksestä.

Kirbasova sai maahanmuuttovirastolta kesällä pysyvän oleskeluluvan. Perusteena oli se, että muunlainen ratkaisu olisi ollut inhimillisesti kohtuuton, sillä Kirbasovan terveys on huono.

Fadayelin kohdalla tilanne puolestaan on se, että Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi syyskuun alussa hänen valituksensa maahanmuuttoviraston kielteisestä oleskelulupapäätöksestä. Jopa nobelisti Martti Ahtisaari on paheksunut Fadayelin saamaa käännytyspäätöstä, ja Vantaankosken seurakunta on tarjonnut hänelle turvapaikkaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Joonas Laitinen