Julkkisten tilitykset alkoivat 60-luvulla

Takavuosien kuuluisuuksia tutkinut Laura Saarenmaa on jäljittänyt tilittämispuheen alkupisteeksi Olavi Virran haastattelut vuodelta 1966. Tuolloin vakavasti sairas mestarilaulaja avautui Hymy-lehdelle elämästään.

Hymy (lehti)
Iskelmälaulaja Olavi Virta yhtyeineen esiintyy.
Iskelmälaulaja Olavi Virta yhtyeineen esiintyy.YLE, Tesvisio

Julkkis-sana on vakiintunut suomalaiseen kielenkäyttöön vasta 1970-luvulla. Sana sinänsä sisältää jo jonkinasteisen negatiivisen latauksen. Takavuosina puhuttiinkin kuuluisuuksista. He olivat yleensä ihmisiä, jotka olivat tehneet jotain niin merkittävää, että nousivat julkisuuden henkilöiksi.

Tutkija Laura Saarenmaa Tampereen yliopistosta on selvittänyt monien 1950- ja 1960-lukujen kuuluisuuksien esiintymistä mediassa.

- Suurin muutos tapahtui, kun televisiosta tuli arkipäivää. Television myötä kuuluisuudet tulivat lähelle, kun aiemmin heitä ihailtiin vain lehdistä, esiintymislavalta tai valkokankaalta. TV:ssä he esiintyivät mainoksissa ja hupailuohjelmissa ja samalla lehdistö alkoi kertoa kuuluisuuksien yksityiselämän yksityiskohdista, sanoo Saarenmaa.

Kun Olavi Virta tilitti Hymy-lehdessä vuonna 1966 elämänsä ongelmista, alkoi varsinainen tilitysten buumi. Mielenkiintoista on se, että ongelmistaan avautuivat eritoten miehet.

- Voidaan ajatella, että julkinen keskustelu alkoholismista, perheväkivallasta ja aviorikoksista on tullut mahdolliseksi, kun julkkikset ovat niistä julkisuudessa avautuneet, Saarenmaa muistuttaa.

Lähteet: YLE Satakunta