1. yle.fi
  2. Uutiset

Kari Suomalainen paljastui Seura-lehden taittotaituriksi

Sodan jälkeisen Seura-lehden sivut saivat mielikuvituksekkaan ulkoasunsa useimmiten edesmenneen pilapiirtäjäprofessori Kari Suomalaisen kynästä.

kulttuuri
Piirroksessa mies uhkaa naista veitsellä
Jännityskertomuksien otsikot piti olla vetäviä ja mieluummin hoikkauumaisella naisella ryyditetty.Kari Suomalaisen perikunta

Kari työskenteli Seuran kuvittajana ja taittajana vuosina 1947 - 1950 ennen kuin siirtyi Helsingin Sanomiin pilapiirtäjäksi.

Kari Suomalaisen perintöä vaaliva Visavuori-museo Valkeakoskella on käynyt arkistoista löytyneet kuvituspiirrokset sekä otsikkovinjetit läpi ja koostanunt niistä näyttelyn otsikolla Puuteria turpaan.

Seuran päätoimittaja Olli Ohtomies oli nähnyt Karin sodan aikana tekemiä piirroksia, kun tämä oli työskennellyt rintamalla sotataiteilijana eli tk-piirtäjänä.

-Olin hyvä piirtämään pin-up tyttöjä, on Kari itse maininnut syyksi miksi hänet otettiin viikkolehteen töihin.

Kari joutui kuvittamaan hyvin erilaisia juttuja, sillä viikkolehdet olivat vielä 1940 - 50-lukujen vaihteessa täynnä viihdelukemistoa: salapoliisi-, seikkailu- ja jännityskertomuksia, matkaraportteja sekä muoti- ja kauneusjuttuja.

Liian kepeä ei saanut paperia

-Pelkät otsikkovinjetitkin ovat mestarillisia taidonnäytteitä, ne imaisevat lukemaan itse jutun. Kari yhdistelee kirjasimia ja rakentelee vinjettejä eri tyyleistä. Hän saa kertomuksen tunnelman näkyviin, ihailee näyttelyn koonnut Visavuori-museon vs. amanuenssi Tiina Kuivalainen.

-Lehti oli tuohon aikaan vain reilut 20-sivuinen. Mukana piti olla myös valistavia juttuja, sillä lehti ei saanut olla liian kepeä. Esimerkiksi Apu-lehti jäi pulavuosina hetkeksi ilman painopaperia liian kevyen sisällön vuoksi, Kuivalainen muistelee.

Kari Suomalainen signeerasi piirroksensa jo tuolloin tutulla Kari-nimellä jossa ii:n päällä oli tähti.

Lehdessä oli käytössä vaatimattomat työvälineet, mutta taideopintoja käyneenä Kari paikkasi puutteet hyvällä mielikuvituksella. Lisäksi hän hyödynsi paljon vaikutteita ajan populaarikulttuurista, elokuvista ja ulkomaisista lehdistä.

Kari ihaili amerikkalaisuutta

-Kari oli jenkkiystävällinen. Amerikkalaisuus oli vahvasti läsnä. Hän piirsi hahmoja, jotka olivat ulkomaalaisten näköisiä, cowboysankareita ja hoikkauumaisia neitoja. Hahmot olivat karrikoituja ja usein humoristisia, Tiina Kuivalainen kuvailee.

Kari keksi lehden sivuille myös lehden oman hahmon, Onnen Oskarin. Se oli isopäinen, rusettikaulainen pilapiirroshahmo.

-Oskari oli Karin luomus. Hän piirsi niitä joka numeroon. Oskari esitteli aina lehden alkusivuilla uuden lukijakilpailun, jossa piti etsiä milloin mitäkin nuolia lehden sivuilta, kertoo Seura-lehden toimittaja Hannu Teider. Hänen mukaansa toimitukselle onkin ollut yllätys, että lehden 75-vuotistaipaleelta löytyi näinkin nimekäs taittaja kuin Kari Suomalainen.

Mitä hyötyä tulevalle pilaprofessorille oli työntäyteisistä viikkolehtivuosistaan ?

-Kari oppi varmasti hyödyntämään taidekoulutustaan omassa työssään ja viikottainen lehti pakotti hänet työskentelemään tietyssä aikataulussa, arvelee Visavuori-museon vs. amanuenssi Tiina Kuivalainen.

Lähteet: YLE / Miki Wallenius

Lue seuraavaksi