Vanhukset nälissään Helsingissä

Helsingin kaupungin vanhusten ateriapalvelu ei toimi. Sadat vanhukset valittavat päivittäin siitä, että ovat jääneet ilman ruokaa. Muissa maan suurissa kaupungeissa ateriapalvelut toimivat ainakin kohtuullisesti.

Kotimaa
Vanhus syö ruokapalvelun toimittamaa ruoka-annosta.
Yle

Vanhusten viikon karua asiaa on se, että maan pääkaupungissa ikäihmiset eivät saa ruokaa. Helsingin kaupungin kotiateriapalveluista huolehtiva liikelaitos Palmia ei pysy tehtäviensä tasalla. Pahimmillaan vanhukset ovat jääneet päiväkausiksi ilman aterioita.

- Olin monta päivää ilman ruokaa ja sanoin puhelimessa, että kuolen kohta nälkään, ruokaa ei vain tullut, kertoo ruokapalvelun asiakas rouva Raija Salonen Helsingin Kontulasta.

Tiedonkulku kangertaa

Ruokapalvelun tilaaja on Helsingin terveyskeskus, mutta Palmian mukaan terveyskeskuksesta ei toimiteta ajantasaisia tietoja Palmialle.

- Emme saa asiakastietoja. Tiedot joko puuttuvat kokonaan tai sitten ne ovat vanhentuneita, kertoo ruokapalvelupäällikkö Leila Korhonen Palmiasta.

Muualla ei vastaavia ongelmia

Oulussa vanhukset solmivat ateriapalvelun oman alueen kotihoidon kanssa.

- Meillä ruokahuollon kuljettajat kertovat, jos on ongelmia. Esimerkiksi jos vanhus jättää syömättä tai jos on jotain poikkeavaa, he kertovat asiasta meille, kertoo vanhuspalveluiden palvelujohtaja Riitta Oinas.

Turussa ja Tampereella vanhuksille toimitetaan ruokaa viisi kertaa viikossa, ruokaa on silti jokaiselle päivälle.

- Meillä monet vanhukset ovat hankkineet mikroaaltouuneja ja lämmittävät ruokansa itse. Jos vanhus ei kykene siihen, tulee kotipalvelu apuun, sanoo Turun vanhuspalvelun tulosaluejohtaja Sari Ahonen.

Ruokaa sadan kilometrin päähän

Pinta-alallisesti maan neljänneksi suurimmassa kaupungissa Rovaniemellä puolestaan toimitetaan lämmin ruoka äärialueillekin, sadan kilometrin päähän kaksi - kolme kertaa viikossa.

- Emme pysty toimittamaan lämmintä ruokaa joka päivä, koska matkat ovat niin pitkät, silti vanhukset eivät jää yhtenäkään päivänä ilman ruokaa, vakuuttaa kotihoidon esimies Marja-Terttu Norokorpi.

Rovaniemellä vanhuksille tuodaan kahden tai kolmen päivän ruoka kerrallaan.

- Vanhus joko lämmittää ruoan itse tai kotipalvelusta tullaan lämmittämään se ja katsomaan, että vanhus saa syötyä.

Lähteet: YLE Uutiset / Maria Tolppanen