Aamun lehdet

Aamun lehdissä kirjoitetaan Hyssälästä ja Huovisesta, Kainuun korvesta ja Kuopiosta.

Kotimaa

Lehdet kirjoittavat Helsingissä sijaitsevan Lääkelaitoksen lakkauttamisesta ja uuden viraston perustamisesta Kuopioon. Oikeuskansleri Jaakko Jonkka antoi tiistaina pyyhkeet sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälälle siitä, miten keskuksen perustamista ja sijoittamista on hoidettu: liian kovassa kiireessä.

Lääkelaitosoperaatiosta rasite alueellistamiselle, arvioidaan Kymen Sanomissa (siirryt toiseen palveluun). Kysymys ei ole pelkästään siitä, että työpaikkoja siirretään ruuhka-Suomesta muualle maahan, jossa niitä tarvitaan kipeämmin, vaan myös siitä, että valtiovalta on tasapuolisesti läsnä maan eri osissa.

Kymen sanomien mukaan hajasijoitusratkaisut aiheuttavat aina muutosvastarintaa ja tyytymättömyyttä. Huonosti hoidettu lääkelaitosoperaatio antaa tulevien alueellistamispäätösten kriitikoille käyttökelpoista esimerkkiaineistoa. Hyssälän hätäily ei koidu keskustankaan onneksi.

Hyssälän hoppuilu

Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan lääkevirasto on vain yksi esimerkki siitä, millaiseen hajota ja hallitse -tilanteeseen perinteisesti niin vahva ja keskitetty yhtenäisvaltio Suomi on ajelehtinut. Maassa on meneillään enemmän tai vähemmän sattumanvarainen suurten ja pienten kuntien yhtymisprosessi, jolla ei ole selvää päämäärää.

Paljon puhuttu metropolipolitiikka on lähes yhtä levällään kuin orvoksi jääneiden pienten maalaiskuntien yhteistyökuviot.Suomen kokoisen maan hallinnon uudistaminen ei voi olla ylivoimainen tehtävä. Se edellyttää kuitenkin sitä, että puolueet esittelevät vuoden 2011 eduskuntavaaleissa selvät tavoitteet, joille ne tukea pyytävät.

Kalevan (siirryt toiseen palveluun) pääkirjoituksessa Hyssälän hoppuilu tuomitaan. Hyssälä olisi voinut rehellisesti todeta, että virhe tehtiin. Järkevän keskushallinnon alueellistuksen päälle ei kannattaisi lyödä huonoa leimaa sillä, että asiat runnotaan läpi hyvää hallintotapaa vain nimellisesti noudattaen, jos edes siten. Tärkeä näkökohta oikeuskansleri Jonkan päätöksessä on joka tapauksessa se, ettei hän puutu Lääkelaitoksen toimintojen siirron ja uuden keskuksen Kuopioon perustamisen tarkoituksenmukaisuuteen.

Huovisen havainnot

Kirjailija Veikko Huovisen merkitystä arvioidaan myös aamun lehdissä. Enemmän kuin humoristi Huovinen oli kuitenkin humanisti, arvioi Kainuun sanomat. Hän oli aina jyrkästi pienen ihmisen puolella, samalla kun julmasti pilkkasi niitä poliittisia voimia, jotka julistivat ajavansa ihmisen asiaa enemmän kuin omaansa. Poliitikkojen ja muiden mahtihenkilöiden vallanpersous ja vallantäyteys Huovista tympäisivät suunnattomasti – heitäkin vastaan paras ase oli kylmä ironia.

Ilkan päätoimittaja Matti Kalliokoski puolestaan ei yhtään ihmettelisi, jos tulevaisuudessa Huovinen muistettaisiin ensisijaisesti syvällisenä ihmisen ja luonnon kuvaajana. Väinö Linna saa säilyttää nykyisen kunniapaikkansa niin kauan kuin ihmisillä on toiseen maailmansotaan omakohtainen tai yhden välittäjän kautta saatu yhteys. Veikko Huovinen voi kuitenkin nousta joskus tulevaisuudessa Linnan ohi. Hänen teksteissään on jotain poikkeuksellisen kestävää, Kalliokoski kirjoittaa.

Lähteet: YLE Uutiset