Hilary Mantel voitti Booker-palkinnon

Hilary Mantelin Wolf Hall on voittanut Britannian arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon, Booker-palkinnon. Kuudesta loppukilpailuun selvinneestä ehdokkaasta hän ohitti muun muassa J. M. Coetzeen ja A. S. Byattin. Booker-palkinto jaetaan vuosittain Britannian, Irlannin ja Kansainyhteisön maiden parhaasta fiktiivisestä teoksesta.

kulttuuri

Hilary Mantelin voittajateos on 650-sivuinen eeppinen romaani, joka sijoittuu Henrik VIII:n aikaan 1520-luvulle, jolloin Henrik jätti ensimmäisen vaimonsa ja riitautui Rooman kirkon kanssa. Kirjan varsinainen päähenkilö on kuitenkin Henrikin pääministeriksi nouseva Thomas Cromwell, sepän poika, poliittinen nero, manipuloijien mestari.

- Epäröin kauan, oikeastaan kaksikymmentä vuotta, ennen kuin päätin kirjoittaa tämän kirjan. Voin sanoa, että tällä hetkellä olen niin iloinen, että leijun ilmassa, Mantel kertoi kuultuaan voitostaan.

Palkintoperusteiden mukaan Wolf Hall on harvinaisuus, todella suuri englantilainen romaani, joka tutkii yhden ihmisen psyyken ja valtakunnallisen politiikan leikkauspistettä. Se on kerronnaltaan rikas tarina suuresta intohimosta, kärsimyksestä ja rohkeudesta, raati kiittää.

Vedonlyöjät osuivat oikeaan

Mantel on kirjoittanut uransa aikana 11 romaania sekä muistelmansa. Hän on voittanut useita kirjallisuuspalkintoja ja ollut ehdolla muun muassa merkittävän Orange-palkinnon saajaksi. Siitä huolimatta hän on ollut tähän saakka varsin tuntematon suurelle yleisölle.

Vedonlyöntitoimistot kuitenkin ennustivat Wolf Hallista Booker-voittajaa, ja se oli myös kirjakaupoissa selvästi myydyin ehdokas, vaikka haastajina olivat sellaiset suuret nimet kuin J. M. Coetzee ja A. S. Byatt romaaneillaan Summertime ja The Children's Book.

Muut viime metreille päässeet teokset olivat Adam Fouldsin The Quickening Maze, Simon Mawerin The Glass Room ja Sarah Watersin The Little Stranger.

Man Booker -palkinto, joka yleensä tunnetaan lyhyesti Booker-palkintona, on arvoltaan 54 000 euroa. Nimensä se on saanut perustajaltaan, tukkukauppayritys Booker-McConnellilta. Nykyisin palkintoa sponsoroi intestointiyhtiö Man. Voittajan valitseva raati koostuu kirjailijoista, kriitikoista ja kirjallisuudentutkijoista.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset