1. yle.fi
  2. Uutiset

Suunvuoro: Maailmanmatkaaja Merja Åkerlind onnittelee Rioa kesäolympialaisista

Kun Kansainvälinen olympiakomitea päätti vuoden 2016 kesäkisakaupungista, jännitin Rion puolesta. Brasilialaiset ansaitsevat huipputapahtuman ja huippu-urheilijat vierailun yhteen maailman kauneimmista kaupungeista.

favela

Onnea Rioon ja riolaisille eli cariocille valinnasta! Cobacapana on hieno hiekkaranta: lainelautailijoita, lento- ja jalkapalloilijoita, vielä vähän kalastajiakin - naisten rusketusasut enimmäkseen mallia nuora ja postimerkki. Sunnuntaina rantakadun valtaavat pyöräilijät, kävelijät ja katutaiteilijat, kun autokaista on suljettu. Ipanemassa voi miltei minkä tahansa tytön kuvitella maailmankuulun bossanovan aiheeksi.

Rio on rakennettu hämmästyttävän kapeille maakaistaleille sokeritoppakukkuloitten väliin. Isompi tasainen alue löytyy vain ydinkeskustasta ja lentokentän vaiheilta. Kaupungin liikenne olisi tukossa ilman tunneleita.

Monista muista kaupungeista poiketen köyhät ovat Riossa asuttaneet parhaat näköalapaikat. Slummit eli brasilialaisittain favelat täyttävät kukkulat ja vähän notkelmiakin. Faveloita lasketaan Riossa ainakin 600 ja niissä miljoonia asukkaita.

Favela käy esimerkiksi siitä, mihin isot tuloerot pahimmillaan johtavat. Hyvätuloisin prosentti brasilialaisista ansaitsee enemmän kuin puolet kansasta.

Köyhät ovat kyhänneet kopperoitaan limittäin, lomittain ja päällekkäin niin ahtaasti, että monille kujille ei aurinko koskaan paista. Kunnianhimoisena tavoitteena on se, että jokaisella riolaisella olisi lähivuosina edes oma osoite.

Favelaan ei kannata lähteä omin päin. Opastetullakin retkellä on paras kuunnella neuvoja. Ei tullut mieleen rikkoa kieltoa, kun opas vaati laittamaan kameran piiloon yhdellä suuren Rocinhan slummin kulmalla. Seudun huumejengi ei kuulemma pidä kuvaamisesta.

Kameraa ei ole hyvä ottaa Copacabanallekaan, neuvoi hotellin vastaanottovirkailija. Aika monelta varomattomalta -ja varovaltakin- turistilta napataan päivän mittaan kuvauskalusto. Hyvällä onnella menettää vain kameran ja käteisvarat, vastustamalla myös terveytensä.

Onnea siis myös Rioon lähtijöille! Riossa on harvinaisen suuri mahdollisuus tulla ryöstetyksi.

Itse kuljin Riossa monta päivää vuosituhannen vaihteessa. Mieheni kanssa matkustimme paikallisbusseilla ja raitiovaunuilla, jalan ja taksilla. Meitä ei ryöstetty, mutta monta ryöstötarinaa ja varoitusta kuulimme.

Päällimmäiseksi mieleen jäivät silti iloiset ja ystävälliset cariocat. He nostavat peukalon pystyyn milloin mistäkin syystä. Raitiovaunussa rahastaja vaivautui tulemaan luoksemme ja kertomaan, että seuraavalla pysäkillä pitäisi jäädä pois, jos aikoo Kristus-patsaalle. Sellaista palvelua ei saa pienemmissäkään kaupungeissa. Vai mitä lahtelaiset?

Lähteet: Merja Åkerlind

Lue seuraavaksi