Pietarissa avataan Suomi-talo

Pietarin ydinkeskustaan avataan Suomi-talo, joka tulee olemaan suomalaisen kulttuurin, tieteen ja elinkeinoelämän keskus. Talon ideana on saada lisää näkyvyyttä suomalaisuudelle Pietarissa. Hankkeen takana ovat Pietari-säätiö ja sen hallinnoima Suomen Pietarin instituutti.

kulttuuri

Suomi-talo tarjoaa uudet tilat vuodesta 1992 toimineelle Suomen Pietarin instituutille. Lisäksi taloon sijoittuu Pietarin suomalainen koulu, suomalaisia organisaatioita ja edustustoja sekä suomalaisten säätiöiden toimipisteitä.

Talossa on myös työskentely- ja majoitustiloja suomalaisille taiteilijoille ja tutkijoille.

- Perusidea on, että kun talossa on paljon erilaisia suomalaisia toimijoita, voidaan saada synergiaetuja suomalaisten toimijoitten välille ja saada näkyvyyttä suomalaisuudelle Pietarissa, kertoo Pietari-säätiön hallituksen puheenjohtaja Arto Mustajoki.

Pietari antaa tukensa hankkeelle

Suomi-talo sijaitsee Pietarin keskustassa 162-vuotiaassa rakennuksessa, joka on vuokrattu Pietarin kaupungilta. Rakennuksen täyssaneeraus on rahoitettu valtion takaamalla lainalla. Kustannusarvio on noin 14 miljoonaa euroa.

Pietarissa hankkeeseen on suhtauduttu myönteisesti, kertoo Arto Mustajoki Pietari-säätiöstä.

- Kaupunki suhtautuu äärimmäisen positiivisesti, ja oikeastaan ilman kaupungin henkistä ja toiminnallista tukea hankkeesta ei olisi tullut mitään. Silloin kun saneerauksen eri vaiheissa on ollut vähän ongelmia, kaupungin johto kuvernööri Valentina Matvienkoa myöten on auttanut viemään hanketta eteenpäin.

Kaiken kaikkiaan sopimus, jonka säätiö on tehnyt kaupungin kanssa, on säätiölle hyvin edullinen, Mustajoki sanoo.

Suomi-taloon halutaan myös venäläisiä

Suomalaisten toimijoiden lisäksi Suomi-talon käyttäjiksi toivotaan myös venäläisiä. - Haluamme sinne paljon venäläisiä, jotka ovat kiinnostuneita suomalaisesta kulttuurista, tutkimuksesta ja tieteestä, sanoo Mustajoki.

Hän uskoo, että toiminnalla on merkitystä myös kaupallisten asioitten kannalta. Kulttuurinen näkyvyys lisää Suomen tunnettuutta, mistä voi olla hyötyä myös elinkeinoelämälle.

Pääministerit Matti Vanhanen ja Vladimir Putin vihkivät talon ensimmäisen osan käyttöön 25. lokakuuta. Talon arvioidaan olevan täydessä toiminnassa ensi vuoden kesäkuussa.

- Meille on hyvin tärkeää, että kummankin maan ylin johto on niin sitoutunut tähän hankkeeseen, että tulee vihkimään taloa, kiittelee Arto Mustajoki.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Maija Lielahti.