Lehti: YK:n raportti paljastaa Afganistanin vaalien vääryydet

Afganistanin presidentinvaaleissa on tehty paljon laajempaa vilppiä kuin aiemmin on osattu uskoa. Asian paljastaa Washington Post -lehden haltuunsa saama YK:n sisäinen tiedote.

Ulkomaat
Afganistanin istuva presidentti Hamid Karzai äänestämässä.
Afganistanin istuva presidentti Hamid Karzai äänestämässä elokuun vaaleissa.REUTERS TV

YK:n tietojen mukaan elokuun vaaleissa tapahtunut vilppi oli ratkaisevan laajaa. Väärinkäytökset antoivat edun presidentti Hamid Karzaille.

Esimerkiksi eteläisessä Helmandin maakunnassa kävi virallisten lukujen mukaan äänestämässä 134 804 ihmistä. YK:n mukaan äänestäneitä oli vain 38 000, mahdollisesti jopa vain 5 000.

Paktikan maakunnassa olisi virallisten lukujen mukaan äänestänyt 212 405 henkilöä, joista 193 541 olisi äänestänyt Karzaita. YK:n mukaan äänestäjien lukumäärä olisi ollut vain 35 000.

Vaalien alustavien tulosten mukaan istuva presidentti Karzai olisi voittanut vaalit ja saanut 54,6 prosenttia äänistä. Vaalikomissio on määrännyt osan äänistä laskettavaksi uudelleen. Jos Karzai menettää ehdottoman enemmistönsä äänistä, vaaleissa seuraisi uusi kierros, jossa Karzaita vastaan asettuisi ulkoministeri Abdullah Abdullah.

Washington Postin mukaan myös Abdullahia vastaan esitetään vaalivilppisyytöksiä, mutta pienemmässä määrin kuin Karzaita kohtaan.

Karzai on myöntänyt, että vaaleissa on saattanut tapahtua pieniä väärinkäytöksiä.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters