1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Moskovassa mielenosoitus Anna Politkovskajan murhan vuosipäivänä

Venäläisen tutkivan journalistin Anna Politkovskajaa on muistettu tänään keskiviikkona, kun hänen murhastaan tuli kuluneeksi kolme vuotta. Myös Moskovan keskustassa oli mielenosoitus.

Ulkomaat
Anna Politkovskaja
Anna PolitkovskajaReuters

Moskovan mielenosoitukseen osallistui muutamia satoja ihmisiä. Paikalla oli Politkovskajan tytär Vera, liberaalipoliitikkoja ja kuuluisia taiteilijoita.

Mielenosoittajat vaativat viranomaisia etsimään murhaajan ja asettamaan hänet oikeuden eteen.

Mielenosoitus alkoi kello 16.03 Moskovan aikaa, samalla kellonlyömällä millä arvostettu toimittaja ammuttiin kuoliaaksi kotinsa ulkopuolella kolme vuotta sitten.

Kahdelta ranskalaisen Toimittajat ilman rajaa -järjestön edustajalta kuitenkin evättiin Venäjän viisumi, eivätkä he voineet osallistua mielenosoitukseen.

Politkovskajan lehti Novaja Gazeta kirjoitti tiistaina, että poliisitutkinnassa olisi tuotu esille uusia murhasta epäiltyjä, vaikka heidän nimiään ei ole kerrottu julkisuuteen. Novaja Gazetan varapäätoimittja Sergei Sokolov muistutti myös, että Politkovskajan ampujaa tai murhan määrännyttä henkilöä ei ole vieläkään saatu kiinni.

Hänen mukaansa ampujaksi epäilty Rustam Mahmudov piilottelee Euroopan Unionin alueella. - Vaikka Mahmudov siirtyilee paikasta toiseen, hänet olisi voitu ottaa kiinni. Esimerkiksi viime huhtikuussa hänen olinpaikkansa oli poliisin tiedossa, sanoo Sokolov.

Viime helmikuussa kolme miestä vapautettiin syytteistä moskovalaisessa tuomioistuimessa. Heitä epäiltiin murhan avustamisesta.

Epäilyt Venäjän hallituksen sekaantumisesta murhaan nousevat esille silloin tällöin.

Tiistaina ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kehotti Venäjän presidenttiä Dimitri Medvedeviä aidosti sitoutumaan Politkovskajan surman selvittämiseen ja ihmisoikeusloukkausten lopettamiseen venäjällä.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi