Kirjaraatilainen abi luki lähes 150 kirjaa

Sodankyläläinen Sanna Mattanen luki muutamassa kuukaudessa 148 kirjaa tutustuessaan kirjallisuuspalkinnon ehdokkaisiin. Tämän vuoden abiturientilla on tälläkin hetkellä useita kirjoja luettavana. Hän haaveilee kirjoittamisesta tai kirjallisuudesta myös ammattia itselleen.

kulttuuri
Sanna Mattanen.Sanna Mattasen kotialbumi

Sanna Mattanen on yksi kuudesta raatilaisesta, joka valitsee Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinnon saajan. Porukan kovimmat lukijat pääsivät esiraadin kautta loppuraatiin.

Tarjolla oli 158 kirjaa, joista Sanna luki 148. Raatilaisten keskiarvo oli 95 luettua kirjaa kevään ja kesän aikana.

Melkoinen annos kotimaista kirjallisuutta

- Kyllähän siinä tuli melkoinen annos kotimaista kirjallisuutta, kun tutustuin kilpailukirjoihin. Erityisesti pidin Sofi Oksasen Puhdistus ja Juha Itkosen Huolimattomia unelmia -kirjoista, Sanna kertoo palkintoehdokkaista.

- Luen paljon muutenkin, tällä hetkellä yöpöydälläni on kesken Katja Kallion ja Jane Austenin kirjat. Austenin Emmaa luen englanniksi.

Haaveena työ kirjallisuuden parissa

Sanna on ahkera kirjastonkäyttäjä ja tuttu näky Sodankylän kirjastossa viikottain.

Lukion viimeistä luokkaa käyvä abiturientti haaveilee jotakin kirjoittamiseen tai kirjallisuuteen liittyväää ammattia itselleen.

Äidinkielen ylioppilaskirjoituksiin hän valmistautuu lukemalla vielä lisää.

Nuoret lukija tapaavat Aleksis Kiven päivänä

Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinnon saajan valitsevat nuoret tapaavat Helsingissä ensi lauantaina 10. lokakuuta. Sitä ennen he ovat netissä keskenään pohtineet kirjojen antia.

Päivä on myös Aleksi Kiven päivä ja suomalaisen kirjallisuuden päivä. Nimipäivää silloin viettävät Aleksi ja Aleksis

"Jo Helsinkiin pääsy mahtavaa"

Kymmenes Nuori Aleksis -palkinnon saaja julkistetaan Helsingin kirjamessuilla lauantaina lokakuun 24. päivä, jolloin on YK:n päivä.

- Tämä on mahtavaa: jo pelkästään se, että pääsee Helsinkiin on hieno juttu ja vielä kirjamessuille ja tapaamaan siellä kirjailijoita, Sanna Mattanen hehkuttaa tulevaa.

Kuusi nuorta valitsee palkinnon saajan

Loppuraadissa on toinenkin lappilainen, Daniela Lehtola Kemijärven lukiosta.

Muut raatilaiset ovat Satu Keinänen Etelä-Tapiolan lukiosta Espoosta, Jenniina Lindgren Elisenvaaran lukiosta Pöytyältä, Eeva Ruotsalainen Saarijärven lukiosta ja Weera Walden Herttoniemen yhteiskoulusta Helsingistä.

Äidinkielenopettajien liiton järjestämän kilpailun tavoite on paitsi löytää nuorten kirjasuosikki myös innostaa nuoria lukemaan ja keskustelemaan kirjallisuudesta. Viime vuonna palkinnon voitti Juha Itkosen kirja Kohti.

Lähteet: YLE Lappi / Sirkku Savusalo