1. yle.fi
  2. Uutiset

Anna Politkovskajaa muistetaan

Venäläistä Anna Politkovskajaa muistellaan Oulussa. Venäläisen toimittajan murhasta tulee keskiviikkona kuluneeksi kolme vuotta. Venäjällä on murhattu myös tänä vuonna useita ihmisoikeusaktivisteja.

Anna Politkovskaja
Anna Politkovskaja
AP Graphics Bank

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Oulun paikallisryhmä järjestää keskiviikkona Rotuaarin pallolla mielenilmauksen sananvapauden puolesta ja ihmisoikeuspuolustajien murhia vastaan.

Ihmisoikeuspuolustajien työ Venäjällä ja erityisesti Pohjois-Kaukasiassa on hengenvaarallista. Tämän vuoden aikana Venäjällä on murhattu useita ihmisoikeusaktivisteja. Stanislav Markelov ja Anastasia Baburova ammuttiin 19.1. Moskovassa, Natalia Estemirova siepattiin 15.7. Tšetšenian pääkaupungissa Groznyissa ja löydettiin surmattuna Ingušiasta. Zarema Sadulajevan ja hänen puolisonsa Alik Džabrailovin ruumiit löydettiin auton tavaratilasta 11.8. Groznyissa.

Amnesty vaatii, että Venäjän on selvitettävä ihmisoikeusaktivistien, toimittajien ja lakimiesten murhat ja tuotava rikoksiin syylliset oikeuden eteen. Ihmisoikeuspuolustajien on voitava tehdä työtään Venäjällä pelkäämättä henkensä puolesta.

Oulun tilaisuudessa voi allekirjoittaa Venäjän presidentti Medvedeville osoitettu vetoomus, jossa vaaditaan ihmisoikeuspuolustajien murhien perusteellista ja riippumatonta tutkintaa ja kaikkien syyllisten oikeuteen tuomista.

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Suomessa jäseniä on 35 000. Oulussa toimii aktiivinen paikallisryhmä, jonka kaikki jäsenet ovat vapaaehtoisia.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi