Lakki on poliisille tärkeä turvallisuusvaruste

Poliisin vaatetus uudistuu ja suikka on taas palannut katukuvaan. Yleisilmeen kohentamisessa ovat kuitenkin yksittäiset poliisit avainasemassa.

Business-puku
Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen.YLE/ Olli-Pekka Ihamäki

Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen korostaa lakin merkitystä poliisin työturvallisuudelle. Suikkaa, eli venelakkia vuosikymmenet erikoisluvalla pitänyt komentaja korostaa muutenkin pukeutumisohjesäännön merkitystä.

- Nyt lippalakissakin käyttöön tullut kokardi ei ole mikään koriste. Se kertoo kenestä on kysymys. Tämä on erittäin tärkeää esimerkiksi suurissa yleisötapahtumissa, selostaa Riikonen.

Siisti virkapuku lisää arvovaltaa

Asiallisesti kannettu virkapuku ja hoidettu yleisilme rakentaa merkittävällä tavalla kansalaisten mielikuvaa suomalaisesta poliisista ja kohottaa kantajansa arvovaltaa.

Yleisö kiinnittää päivittäin huomiota poliisin sopimattomaan virkapuvun käyttöön ja suoranaiseen epäsiisteyteen. Poliisit esiintyvät useimmiten avopäin, parrat saattavat olla ajamatta ja haalarin hihat käärittyinä.

Kaljuiksi ajellut sänkileukaiset poliisit voivat olla joidenkin mielestä seksikkäitä ilmestyksiä, mutta kaikkia testosteronia tihkuva tyyli ei miellytä.

- Euroopan kaupungeissa näkee yleensä erittäin siistejä poliiseja, toteaa Riikonen.

Naisten housuihin uusi leikkaus

Myös naispoliisien ulkoiseen olemukseen on kiinnitetty huomiota ja naisten virkahousuihin onkin tullut uusi kapeampi leikkaus. Jotkut ovat olleet valmiit toivomaan muutenkin huolitellumpaa ilmettä, mutta minkäänlaista ehostusta ei ohjesääntö tunne.

Komentaja Jukka Riikosen mukaan 50-luvun tyylin mukaisia tarkastuskonstaapelien virkapukukatselmuksia ei olla ottamassa käyttöön uudelleen. Nyt luotetaan poliisimiesten ja – naisten omaan harkintaan.

Pukeutumisohjeista lipeäminen on saanut varsinkin taksien asiakkaiden piirissä viime vuosina aikaan vanhaa tyyliä haikailevaa keskustelua. Pukeutumisohjesääntöä noudatetaan moiteettomasti puolusvoimissa.

Lähteet: YLE Helsinki/Olli Ihamäki