1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vuokra-asunnot

Energiansäästöviikko Kajaanin Pietarilla

3000 vuokra-asuntoa Kajaanissa hallinnoiva Kiinteistö Oy Kajaanin Pietari järjestää koulutusta energiansäästöstä. Säästöviikon teemana on "turha kulutus on yhtä kuin turha korotus".

vuokra-asunnot
Vesimittari kylpyhuoneessa
Pekka Kauranen / YLE

Kajaanin Pietari on osallistunut energiansäästön palvelukeskus Motivan isännöimille säästöviikoille vuodesta 2005 lähtien. Viikon aikana järjestetään tiedotusta niin kiinteistöyhtiön asukkaille, omalle henkilökunnalle kuin koululaisillekin. Turhan kulutuksen karsimisesta on jo kerääntynyt vakuuttavaa näyttöä, kertoo Kajaanin Pietarin rakennuttajapäällikkö Hannu Mustonen.

- Esimerkiksi vuonna 2007-2008 vuositasolla säästettiin asukkaiden rahoja 200 000 euroa. Kaikki nämä säästöt mitä saamme aikaan ohjelmilla ja erilaisilla säädöillä, vaikuttavat suoraan vuokran suuruuteen, kertoo Mustonen.

Tekniikkakin säästää mutta asenteet säästävät enemmän

Tekniikan tuomat keinot vanhoissa vuokra-asunnoissa on pitkälti käytetty ja suuret säästöt eivät ole mahdollisia ilman asukkaiden asenteiden muutosta säästäväisempään suuntaan. Veden kulutukseessa on jo päästy vuoden 2005 175 litrasta henkeä kohden 155 litraan, mutta tavoitteeseen, 140 litraan henkeä kohden vuorokaudessa, on vielä matkaa. Siihen pyritään muun muassa jalkauttamalla neuvontaa ja tiedottamista vapaaehtoisille, asukkaiden joukosta valituille energiantiedottajille. Tiedottajia on tällä hetkellä yhdeksän, joista yksi on Lohtajalla toimiva Eero Salonen:

- Meillä on samat mahdollisuudet päästä näihin kiinteistötietoihin kuin laitosmiehillä. Voimme tiedoista löytää ongelmia esimerkiksi vedenkäytön, energian tai muun käyttöön liittyen. Otamme yhteyttä kiinteistön asukkaisiin ja tiedotamme heille näistä kyseessä olevista ongelmista. Tiedottamalla ongelmista ja säästökohteista pyrimme saamaan näitä säästöjä aikaan. Ja ainakin omalla asuinalueellani olemme kyllä mielestäni onnistuneet hyvin, kertoo Salonen

Erityisryhmänä tiedottamisessa maahanmuuttajat ja nuoret ensiasuntolaiset

Eräänä tiedottamisen haasteena on saada tiuhaan vaihtuvat vuokralaiset näkemään säästöjen merkitys omaan vuokratasoon. Erityisenä kohteena Salonen näkee maahanmuuttajat ja ensimmäistä omaa asuntoaan vuokraavat nuoret.

- Maahanmuuttajilla kysymys on usein kulttuurierosta, ei monikaan ole ollut asunnossa jossa vettä saa rajattomasti hanan aukaisemalla. Opastus onnistuu hyvin, kun asia vain otetaan puheeksi. Nuorten kohdalla on usein kysymys ajattelemattomuudesta, ei näitä asioita ole tarvinnut kotona asuessa miettiä, että miten se suihkussa käyminen vaikuttaa vuokratasoon. kertoo energiatiedottaja Eero Salonen

Säästö näkyy tulematta jääneinä vuokrankorotuksina

Säästötoimilla on pystytty vaikuttamaan yleiseen vuokratasoon kaupungin asunnoissa, kertoo Kajaanin Pietarin toimitusjohtaja Martti Böhm.

- Kajaanissakin kaukolämmön hinta nousi 33 %vuonna 2008. Jos ei mitään olisi tehty niin se olisi suoraan näkynyt vuokralaisten laskuissa. Keskivuokra meillä tällä hetkellä on 9,22 € neliöltä. Ilman energiansäästötoimenpiteitä se olisi siellä likempänä yhdeksää ja puolta euroa.

Öljy- ja sähkölämmityksestä halutaan eroon

Kajaanin Pietarilla on suunnittelun alla useita muutoskohteita lämmitysjärjestelmän vaihtamiseksi. Esimerkiksi Nakertajan alueella suunnitellaan öljylämmityskattilalaitosten korvaamista kokonaan uudella bioenergiapohjaisella lähilämpölaitoksella. Kajaanin Pietari on päättänyt suunnitella laitosta yhdessä E.ON Kainuun kanssa. Investointia vauhdittaa valtion 10 prosentin suhdanneavustus. Hanke on laskennassa ja mikäli se osoittautuu kannattavaksi, toteuttaminen aloitetaan jo tänä vuonna.

Lisäksi suunnitellaan sähkölämmityksen muuttamista maalämmöksi muutamissa kohteissa. Investointikustannus on merkittävä, 50-80 tuhatta euroa, joten yhtiössä lasketaan tarkkaan sen kannattavuutta ja takaisinmaksuaikaa.

Lähteet: YLE Kainuu

Lue seuraavaksi