1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Poliittinen komedia avaa Aasian suurimmat filmijuhlat

Aasian suurimpien elokuvafestivaalien avajaiselokuvana torstaina nähdään isäntämaan Etelä-Korean poliittisista kiemuroista kertova komedia. Siitä toivotaan ilopilkkua heikkoon taloudelliseen tilanteeseen, joka on tuntunut tänä vuonna maailman filmijuhlilla ja haitannut etenkin aasialaisten elokuvien rahoittamista.

kulttuuri

Ensi perjantaihin kestävä Pusanin festivaali eli PIFF esittäytyy idän ja lännen elokuvantekijöiden välisenä siltana. Tänä vuonna sitä alleviivaa useiden Hollywoodin nimekkäiden ohjaajien ja tuottajien näyttäytyminen PIFF:n punaisella matolla. Heidän joukossaan on muun muassa X-Men- ja The Usual Suspects -elokuvien ohjaaja Bryan Singer.

PIFF:n ohjelmapäällikön Park Do-Sinin mukaan festivaali on kuitenkin ennen muuta aasialaisten elokuvien näyteikkuna maailmalle. Hän muistuttaa, että monet riippumattomat ja pienet elokuvat ja niiden tekijät ovat ponnistaneet kuuluisuuteen juuri PIFF:stä.

Heitä ovat muun muassa Kim Ki-Duk, joka voitti Berliinin filmijuhlien parhaan ohjaajan palkinnon vuonna 2004 elokuvallaan Samaritan Girl, ja Park Chan-Wook, joka sai samana vuonna Cannesin Grand Prix -palkinnon elokuvallaan Oldboy.

PIFF:n kaksi pääpalkintoa ovat kumpikin arvoltaan noin 20 000 euroa. Ne myönnetään parhaalle ensikertalaiselle ja parhalle toisen elokuvansa tehneelle aasialaisohjaajalle. Arvoltaan hieman pienempinä vastaavat palkinnot ovat tarjolla myös muiden maanosien elokuvantekijöille.

Filmijuhlien ohjelmassa on miltei sata ensi-iltaa. Kaikkiaan esitetään runsaat 350 elokuvaa 70 maasta.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi