1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kävelykadut

Uusista ravintoloista voi zoomata Manskia

Kouvolan kävelykadun Manskin ilme uudistuu ja tarjonta kasvaa, kun S-kauppa avaa uuden liikekeskuksensa kadun eteläpäässä. Ravintoloiden toivotaan tuovan elämää kävelykeskustaan. Ne ovat viikonloppuna auki 22 tuntia vuorokaudessa.

Tarja Hintikainen syö nuudeleita. - Taitaa kyllä tällä kertaa jäädä kokeilematta tuo "mieto lime-chutney". Kuva: YLE Anna Huittinen

Uusien ravintoloiden ja kahvilan ovi käy tiheään, kun kaupunkilaiset testaavat kahvilaa ja kahta uutta ravintolaa. Ne ovat yhdessä tilassa - ehkä kaupungin parhaalla paikalla kävelykatu Manskin ja Kouvolankadun kulmassa.

- Ensimmäiset asiakaskommentit ovat, että 8 tuntia menee ihan helposti. Vastaanottoa voi pitää aamukahvista tuonne iltapäiväruokaan - ja iltaakin voi istua, kehuu S-Ympäristön toimialapäällikkö Arttu Salmi.

Keskeinen sijainti vetää kaikenikäisiä. Asiakkaita on ensimmäisinä päivinä ollut koululaisista ja lastenvaunuja työntävistä äideistä ukkokööreihin.

- Se on hyvännäköinen. Mutta se oli vaan nuoria miehiä niin täysi, että tällainen mummo ei uskaltaisi siihen heti mennäkään, Kaisu Hintikka ihailee ulkopuolelta.

- Tästä pystyy zoomaileen tota Manski-maisemaa, Jaakko Mölsä summaa nuorten miesten tunnot.

Manskista on hahmottunut tila

Manski-maisema on ydin, jonka ympärille hiljalleen rakentuu Kouvolan kävelykeskusta.

- Toivottavasti siitä tulee eurooppalaisen näköinen, kaavoituspäällikkö Hannu Luotonen toivoo kadun uudistuvasta eteläpäästä.

Kouvola rakentaa kävelykeskustaa vähitellen. Kävely-yhteyksiä parannetaan talojen välistä ja läpi, Kouvolankatu saa pian pyörätien. Nyt Manski alkaa näyttää yhtenäiseltä.

- Olemme kiinnittäneet huomiota korkeusmittakaavaan. Kaikki rakennukset on suurin piirtein samankorkuisia ja siitä muodostuu tämä tila.

Kadun eteläpään Alfa-kortteli ja Kääriäisenkulma ovat kadulle päin kokonaan S-ryhmän valtakuntaa. 50- ja 30-luvulla tehtyjen rakennusten julkisivut ovat suojeltuja, ja niihin voi tehdä vain rajallisia muutoksia.

S-liikekeskuksen uusi lasijulkisivu sopii arkkitehdille. Sen sijaan suojeltuun taloon 90-luvulla tehty Rosson terassi tökkää silmään.

- Se ei sovi tuohon rakennuksen 50-luvun julkisivuun. Se pilaa sen. Toivon, että se tämän uudistuksen yhteydessä lähtisi, mutta ei. Eikä sitä siitä voi purkaakaan, kun se on 90-luvulla siihen saanut rakennusluvan, Luotonen tuskailee.

"Pitäisi olla enemmän jengiä"

Kävelykeskustan tekevät puitteiden lisäksi ihmiset. Siinä on tähän asti ollut Kouvolan keskustan pulma.

- Pitäisi olla enemmän jengiä täällä pyörimässä, Tony Metiäinen miettii koulusta palatessaan.

- Skeittiramppi olisi hyvä, Iiro Nokkala keksii.

Keskusta tahtoo kuolla kuuden aikaan illalla ja talvisin. Alunperin newyorkilainen Peter Papadotos on juuri muuttanut Kööpenhaminasta Jaalaan ja etsiytynyt ihmisten pariin kävelykeskustaan.

- Kesäaikaan ilme positiivinen. Mutta muulloin, kun on vähän ihmisiä, tämä ei minusta ole niin kiva.

Kahvila kuin lentokenttä

Papadotos jumiutuu pitkäksi aikaa uuteen kahvilaan. Kahvila on S-ryhmän konseptin mukaan luotu - eli samanlaisia on muuallakin Suomessa - ja Papadotos tunnistaa siinä kansainvälisiä kahvilan ominaisuuksia.

- Tämä on niin kuin lentokenttä. Tässä on jotain tuttua. Kahvi tuoksuu, kuulen ruoanlaiton ääniä, Peter Papadotos kuvailee.

Ravintola Wok-up yrittää opettaa lounasruokailijat syömään wokkia. Kasvikset valitaan itse, samoin liha tai äyriäiset ja nuudelit tai riisi.

Chili-sesam, curry-kookos vai satay, kysyy tarjoilija.

- Mie otin katkaravun, ja sitten valittiin kastike. En muista kyllä yhtään mikä se mahtoi olla, Terhi Koso miettii. Annoksen päälle voisi holvata vielä soijaa tai öljyä ja ripotella suolapähkinöitä tai korianteri - persilja -silppua.

Tarja Hintikainen imee nuudeleita. Häntä arveluttaa se, että koko kortteli on S-ryhmän liikkeitä.

- No, on mulla sellanen vihreä kanta-asiakaskortti ja on kiva saada bonuksia. Mutta olisihan se kivempaa, jos olisi enemmän pieniä yrityksiä. On nämä ketjut ehkä vähän steriilejä, Hintikainen miettii.

Kävelykeskustasta ei viikonloppuna tarvitse välttämättä enää poistua lainkaan.

- Kello 3 avataan yöruokailu ja pidetään auki kello viiteen, eli meille tulee vuorokauden aikana parhaimmillaan 22 aukiolotuntia, Arttu Salmi virnistää.