Kalliit liput eivät ole karkottaneet suomalaisia konserteista

Taantumasta huolimatta megaluokan konsertit vetävät väkeä. U2:n konsertti myytiin loppuun hetkessä, ja lauantaina Areena täyttää Elton John. Konserttijärjestäjillä meneekin Suomessa hyvin.

kulttuuri
Elton John
Elton JohnTobias Hase / EPA

Stadionkonserteissa Suomea hallitsee Live Nation eli entinen Welldone, joka on osa isoa maailmanlaajuista ketjua. Yhdysvalloissa Live Nation on pulassa. Sen tappiot laskettiin viime vuonna sadoissa miljoonissa euroissa. Suomen toimisto sen sijaan porskuttaa mukavasti. Edes lippujen huikeat hinnat eivät ole karkottaneet yleisöä.

Live Nationin toimitusjohtajan Risto Juvosen mukaan Madonnan konsertin lipusta voisi pyytää tuhat euroa, jos hän tekisi yhden keikan Areenassa. Silläkin hinnalla menisi kaupaksi 10 000 lippua, Juvonen uskoo.

Jos konsertti sen sijaan on jossakin isossa paikassa, hinnan täytyy olla kohtuullinen, Juvonen sanoo.

Levynmyynnin supistuminen nostaa lippujen hintaa

Live Nationin johtoasemasta huolimatta konserttimarkkinoille mahtuu myös pienempiä toimijoita. Yksi on Fullsteam, joka vie suomalaisia bändejä ulkomaille ja tekee pioneerityötä marginaaliesiintyjien tuomiseksi Suomeen.

- Me tuomme paljon bändejä ensimmäisen kerran Suomeen, ja sen jälkeen yritämme kasvattaa niistä suurempia uusilla keikoilla. Meillä on sellainen ominaispiirre, että teemme aika ison määrän konsertteja Suomessa verrattuna moneen muuhun yritykseen, sanoo johtaja Juha Kyyrö Fullsteamesta.

Lippujen hinnan nousu näkyy myös klubikonserteissa. - Entistä suurempi osa artistin tuloista riippuu live-konserteista. Silloin niiden tulo pitää maksimoida, ja lippujen hinnan korottaminen on yksi tapa tehdä se, Kyyrö sanoo.

Konserttilippujen korkeiden hintojen taustalla on useimmiten lisää pyytävä artisti. Levynmyynnin vähetessä tulot on löydettävä muualta, viime kädessä konserteissa käyvien kukkaroista.

Lähteet: YLE Uutiset / Joonas Turunen