Miestensä pahoinpitelemät naiset haluaisivat omat yksiöt

Kaksi asukasta polttelee savukkeita naisille tarkoitetun kristillisen yhdistyksen asuntolan, Eeva-Maria-kodin, parvekkeella Helsingin Lassilassa. Naiset ovat joutuneet jättämään kotinsa väkivaltaisen miehen takia. Kumpikin haluaisi oman yksiön.

Kotimaa
Kerrostalojen ikkunoita ja parvekkeita.
YLE

Oiliksi esittäytyvä nainen seurustelee edelleen miehen kanssa, joka on humalassa väkivaltainen. Oilin mukaan asuntolassa ei katsota hyvällä, että suhde jatkuu väkivallasta huolimatta. Hän itse kokee, että voisi hyvin asua itsenäisesti omassa yksiössä.

- Mä en voi missään nimessä muuttaa sen miehen luokse, koska kun se ottaa viinaa, se menee deliriumiin (aggressiiviseen sekavuustilaan). Yksiöitä pitäisi nimenomaan olla, ja mahdollisuus päästä suoraan omaan kotiin, Oili sanoo.

Oma huone tavoitteena

Asuntolapaikat ovat Oilin mielestä tarpeellisia joillekin, mutta eivät kaikille. Hän ei koe tarvitsevansa asuntolassa tukea.

- Mä tarvitsen vain oman huoneen, oman katon ja oma avaimen, Oili sanoo.

Myös Oilin nimettömänä pysyttelevän kohtalotoverin mielestä tilapäisasuntoloita tarvitaan. Nainen kiittelee sitä, että pääsi Eeva-Maria-kotiin nopeasti sen jälkeen kun kotoa tuli pakkolähtö.

- Olin yllättynyt, että mä pääsin tänne niin nopeasti. Siitä mä olen onnellinen, koska en enää halua mennä sen miehen luo, se hakkaa mua koko ajan, hän kertoo.

Moni kaipaa yksityisyyttä

Valtakunnallisen Nimi ovessa -hankkeen tavoite järjestää oma koti jokaiselle, kuulostaa kuitenkin naisesta hyvältä.

- On tämä tarpeellista, mutta kyllä mä haluan oman asunnon. Mä olen semmoinen, että kun mä aamulla herään, mä tykkään keittää kaurapuuroa. Mutta täällä kun on solussa ihmisiä, niin ei sitä voi.

1950-luvulla rakennetussa Eeva-Maria-kodissa on 72 paikkaa, joista 56 soluasunnoissa. Siisteissä soluissa jokaisella on oma huone, mutta neljä asukasta jakaa keskenään sosiaalitilat.

Asuntolan ylpeys ja ilonaihe on vastaremontoitu tilava lasten leikkihuone. Käyttöä leikkihuoneelle on, sillä osa huoneista on äskettäin muutettu äitien ja lasten kriisiasunnoiksi.

- Tällaista tarvetta on ollut tosi paljon, sanoo asuntolaa ylläpitävän Kodittomien Tuki ry:n toiminnanjohtaja Arja Lankinen.

Lähteet: YLE Uutiset / Mikko Haapanen