Ruotsin hallitus haluaa poistaa murhan vanhentumisajan

Ruotsin hallitus ehdottaa, että vanhentumisaika poistettaisiin murhalta ja muilta rikoksilta, joista voidaan tuomita elinkautiseen vankeuteen. Nykyisin murha vanhenee Ruotsissa 25 vuodessa. Esimerkiksi pääministeri Olof Palmen murha vanhenee parin vuoden päästä, jos lakia ei muuteta.

Ulkomaat

Lakimuutos poistaisi vanhenemisajan paitsi tulevilta murhilta myös niiltä murhilta, jotka eivät ole ehtineet vanheta lain tullessa voimaan. Voimaantuloajaksi kaavaillaan vuoden 2010 alkupuoliskoa, joten helmikuussa 1986 tehty Palmen murhakaan ei ehtisi vanhentua, kertoo Svenska Dagbladet -lehti.

Vanhenemisaika poistuisi myös muilta rikoksilta, joista voidaan tuomita elinkautiseen, kuten tapolta, murhayritykseltä ja kansanmurhalta.

Hallituksen mukaan on vahva yleinen etu, etteivät rikokset jää rankaisematta. Taustalla on myös se, että DNA-tekniikka on parantanut mahdollisuuksia selvittää vanhoja rikoksia.

Tarkoituksena onkin, että vakavien rikosten todisteet säilytettäisiin vastaisuudessa jopa 70 vuotta, kun nykyisin aikaraja on 30 vuotta.

Pohjoismaista murha ei vanhene rikoksena Suomessa ja Tanskassa. Norjassa vanhenemisaika on Ruotsin tavoin 25 vuotta. Islannissa murha vanhenee 15 vuodessa lukuunottamatta kansanmurhaa, rikoksia ihmiskuntaa vastaan ja sotarikoksia.

Lähteet: YLE Uutiset